Modul în care prepari cafeaua influențează nivelurile de colesterol
Cafeaua poate conține compuși care cresc colesterolul LDL („rău”), dar modul în care este preparată poate face o diferență semnificativă. Diterpenele, compuși naturali produși de plante, cum ar fi cafestolul și kahweolul, au fost asociate cu creșterea colesterolului LDL, ceea ce poate crește riscul de boli cardiovasculare.
Un studiu realizat de cercetătorii suedezi a evidențiat că metodele de preparare a cafelei influențează semnificativ concentrația acestor compuși. Cafeaua fiartă, o metodă populară în Suedia, a prezentat cele mai mari concentrații de cafestol (aproximativ 940 mg/L) și kahweol (680 mg/L). Deși espresso părea riscant, cu o concentrație medie de 1.060 mg/L de cafestol, variațiile au fost mari de la o mostră la alta.
În schimb, cafeaua preparată cu aparatele de birou a avut un conținut ridicat de diterpene, cu 174 mg/L cafestol și 135 mg/L kahweol, iar metodele precum French press și percolatoarele au avut niveluri moderate, sub 90 mg/L cafestol și 70 mg/L kahweol.
Cea mai sănătoasă metodă de preparare
Potrivit cercetărilor, cea mai sigură metodă pentru reducerea diterpenelor este cafeaua filtrată prin hârtie. Această metodă a generat concentrații extrem de mici de cafestol (11,5 mg/L) și kahweol (8,2 mg/L). Filtrarea cafelei fierte prin material textil sau hârtie a redus semnificativ nivelurile de diterpene, cu cafestol la 28 mg/L și kahweol la 21 mg/L.
Cercetătorii au estimat că, pentru o persoană care consumă trei cești de cafea pe zi, trecerea de la cafeaua din aparat la cea filtrată ar putea reduce colesterolul LDL suficient pentru a scădea riscul relativ de boli cardiovasculare cu 13% în 5 ani și cu 36% în 40 de ani.
Deși studiul are limitări, inclusiv dimensiunea redusă a eșantioanelor, rezultatele întăresc cercetările anterioare despre efectele cafelei asupra sănătății. Dacă bei cafea zilnic și vrei să reduci riscurile pentru sănătate, optează pentru cafeaua filtrată prin hârtie, care elimină majoritatea substanțelor care cresc colesterolul „rău” și poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Cercetarea a fost publicată în Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.