Un nou soi de ardei iute din România ar putea deveni cel mai picant din lume
Un soi de ardei iute din Buzău are potențialul de a deveni cel mai picant din lume, conform creatorilor săi. Aceștia declară că ardeiul are o concentrație de substanță iute care depășește recordul mondial, deținut în prezent de un ardei din Statele Unite.
Matilda Popescu, cercetător științific, a explicat pentru Digi24 că „ar fi echivalentul a 400 de ardei iuți normali”, subliniind faptul că manipularea acestuia necesită echipament de protecție. „Dacă vorbim de acest ardei, clar nu poate fi folosit în alimentație. Abia putem folosi degetele după ce lucrăm cu el”, a adăugat Popescu.
Soiul, care este un hibrid format dintr-un soi local și mai multe internaționale, este în curs de omologare și nu are încă o denumire oficială. Recoltarea acestuia necesită măsuri speciale de protecție, inclusiv două straturi de mănuși, din cauza nivelului extrem de ridicat de capsaicină, substanța responsabilă pentru iuțeală.
Substanțele extrase din acest ardei sunt utilizate în spray-uri pentru alungarea urșilor, în produse de autoapărare și în industria chimică. Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, Costel Vânătoru, a menționat că mai multe soiuri cu concentrații mari de capsaicină sunt în curs de omologare, având o denumire propusă: Halep, care ar putea fi respinsă din cauza asemănării cu Habanero.
Conform Guinness Book, recordul mondial pentru cel mai iute ardei este deținut de Pepper X, originar din Statele Unite.