Reguli pentru transportul lichidelor în bagajul de mână pe aeroporturile din România
Serviciul Român de Informații (SRI) a actualizat regulile referitoare la transportul lichidelor, aerosoli și geluri (LAG) în bagajul de mână pe aeroporturile din România. Aceste reguli se aplică în funcție de echipamentele de securitate disponibile la fiecare aeroport.
Ce sunt lichidele, aerosoli și geluri?
Conform SRI, în categoria „lichide” sunt incluse:
- Lichide: apă, băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice, siropuri etc.
- Aerosoli: deodorant spray, fixativ, spumă pentru păr etc.
- Geluri: gel de duș, gel de păr, cremă, loțiune, fond de ten, mascara etc.
- Altele: supă, miere, iaurt, smântână, humus, maioneză, muștar, ketchup, cremă de brânză, salată de vinete/icre, shake-uri proteice, gem, compot etc.
Reguli specifice pentru transportul LAG
Pe aeroportul internațional Henri Coandă din Otopeni, pasagerii pot transporta doar recipiente de maxim 100 ml. Aceste recipiente trebuie să fie plasate într-o pungă transparentă, resigilabilă, cu o capacitate maximă de 1 litru, care se poate închide etanș.
Fiecare pasager are dreptul la o singură pungă, iar recipiente mai mari de 100 ml pot fi acceptate în bagajul de mână doar în următoarele cazuri:
- Utilizare în scop medical sau necesități dietetice speciale;
- Alimentație pentru bebeluși;
- Sigilate într-o pungă STEB (Security Tamper-Evident Bag), care trebuie să conțină dovada achiziționării.
Dacă lichidele pe care doriți să le transportați nu se încadrează în aceste categorii, va trebui să le transportați în bagajul de cală.
Pentru detalii suplimentare și reguli specifice fiecărui aeroport, consultați informațiile disponibile pe site-ul SRI.