Crăciunul a devenit auster pentru români
Crăciunul din acest an va fi marcat de austeritate pentru mulți români, chiar și pentru cei care încearcă să respecte principiul „câte puțin din toate” în lista de cumpărături. Prețurile ridicate au devenit o povară semnificativă în pragul sărbătorilor, iar mulți oameni se plâng de costurile mari.
De exemplu, o pensionară menționează că prețul mușchiului de porc a ajuns la 40 de lei pe kilogram, iar un alt român afirmă că anul trecut cheltuia aproximativ 850 de lei pentru masa festivă, iar acum bugetul a crescut la 1.000 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 15%. În piețele din București, cum ar fi Obor, carnea de porc se vinde la prețuri variate: spata și pieptul de porc la 24 de lei pe kilogram, iar ceafa fără os la 39 de lei.
Românii își planifică cu atenție bugetul, având în vedere că, deși creșterea prețurilor nu se simte atât de acut la cantități mai mici, organizarea unei mese pentru 20 de persoane devine o provocare. O clientă dintr-un magazin afirmă că, deși lucrurile sunt mai scumpe, ei aleg să cumpere câte puțin din toate.
Decorațiunile și cadourile, un alt aspect al cheltuielilor
Pe lângă mesele festive, românii nu se înghesuie nici la achiziționarea decorațiunilor. Comercianții observă o scădere a vânzărilor, de exemplu, o instalație cu 100 de leduri, care costa anul trecut 15 lei, se vinde acum cu 20 de lei. De asemenea, cheltuielile pentru cadouri sunt semnificative, economiștii estimând că părinții vor cheltui între 500 și 700 de lei pentru darurile de Crăciun pentru doi copii.