Frica de scumpiri îi determină pe români să rezerve porcul de Crăciun din octombrie
În contextul unei Românii tot mai scumpe, românii fac rezervări pentru porcul de Crăciun încă din luna octombrie. În Oltenia, de exemplu, crescătorii locali au deja liste de așteptare pentru clienții care doresc să își antameze porcul pentru sărbătorile de iarnă. Prețurile sunt acum mai mici, iar cei care așteaptă până în decembrie riscă să plătească mai mult.
„Ne e frică, a intrat frica în noi, în populație”, afirmă un client care a venit să rezerve un porc. Un alt bărbat confirmă această stare de nesiguranță, menționând că rezervarea din timp înseamnă și un preț mai avantajos. „Da, oricum omul mă lasă, mă lasă cu banii mai bine”, spune el.
Alin Simion, un crescător de porci, precizează că anul acesta prețul va fi de 15-16 lei pe kilogram în viu. Pentru a rezerva un porc, clienții trebuie să plătească un avans de 400-500 de lei. Scumpirile în lanț i-au făcut pe oameni să fie mai atenți la cheltuieli, iar o femeie menționează că mulți nu au bani să își cumpere un porc întreg și se mulțumesc cu cantități mai mici.
Inspectorii sanitar-veterinari avertizează asupra riscurilor de sănătate legate de carnea de porc, amintind că anul acesta au fost înregistrate focare de pestă porcină africană în județul Dolj. „Pesta porcină africană evoluează atât în județul Dolj, cât și în toată țara”, declară Costică Retea, director adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare Dolj.
În magazine, prețul unui kilogram de carne de porc începe acum de la 20 de lei, iar producătorii se așteaptă ca prețurile să crească cu câteva procente în preajma sărbătorilor, din cauza majorării taxelor și a costurilor mai mari cu energia.