Carnea nu trebuie să fie centrul alimentației umane
O vastă coaliție de oameni de știință a avertizat că dieta umană nu ar trebui să se concentreze pe carne, concluzie susținută de date solide. Aceștia afirmă că o alimentație bazată pe fructe, legume și nuci, dar săracă în carne și produse lactate, ar putea preveni aproximativ 15 milioane de decese la nivel mondial în fiecare an, conform unui studiu publicat în revista The Lancet de către comitetul Eat-Lancet Commission.
Studiul subliniază că „consumul de carne roșie este asociat cu un risc mai mare de mortalitate” în țările cu un consum ridicat de carne de-a lungul decadelor. Noul raport din 2025 își propune să ofere soluții pentru alimentația sănătoasă a populației globale, fără a afecta mediul înconjurător.
Dieta pentru sănătate planetară
Regimul alimentar propus, denumit „dietă pentru sănătate planetară”, reduce consumul de carne roșie la 14 grame pe zi, adică jumătate din media mondială, și recomandă în schimb consumul de cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase. De asemenea, se sugerează cantități moderate de pește, lactate și carne.
Deși recomandările au fost bine primite în comunitatea științifică, ele au generat reacții divergente în rândul publicului și al sectorului agroalimentar, unele federații respingându-le ca fiind caricaturale sau nepotrivite obiceiurilor locale. Totuși, un bilanț realizat în 2023 a concluzionat că opiniile majorității cercetătorilor au fost pozitive, contrar viziunii industriei de carne.
Recomandări actualizate și justiția socială
În cel mai recent raport, cercetătorii au inclus o secțiune despre „justiția socială”, subliniind importanța asigurării unor condiții demne pentru lucrătorii din industria agroalimentară. În ceea ce privește recomandările alimentare, ei insistă că cea mai bună dietă implică o reducere semnificativă a consumului de carne roșie, limitat la 15 grame pe zi.
Carnea nu trebuie să fie centrul alimentației umane
Specialiștii în nutriție avertizează că o alimentație sănătoasă trebuie să se bazeze în principal pe surse vegetale, cu o proporție moderată de alimente de origine animală. Este recomandat să se limiteze consumul mediu de carne roșie la doar 15 grame pe zi. În schimb, legumele, fructele și cerealele integrale ar trebui consumate în cantități de 200 de grame, 300 de grame și 210 grame zilnic, respectiv.
Produsele lactate ar trebui să fie consumate în proporții de 250 de grame, iar peștele și carnea albă, cum ar fi cea de păsări, în cantități de 30 de grame. Aceste recomandări sunt în concordanță cu cele din raporturile anterioare, subliniind stabilitatea în privința relației dintre alimentație și sănătate.
Dieta pentru sănătate planetară
Raportul publicat în The Lancet subliniază că o dietă orientată spre sănătatea planetară ar putea reduce cu 27% riscul de deces prematur și ar conduce la o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare, cancerului și diabetului. Aceasta ar putea preveni aproximativ 15 milioane de decese anual, ceea ce reprezintă 27% din totalul deceselor la nivel global.
Experții evidențiază și beneficiile ecologice ale acestei diete, care ar reduce cererea de alimente intensive în resurse, precum carnea roșie, diminuând astfel emisiile de gaze cu efect de seră, consumul de apă și prelucrarea terenurilor.
Impactul sistemelor alimentare globale
Cercetările arată că sistemele alimentare actuale contribuie la 30% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și afectează negativ clima și biodiversitatea. Deși există suficiente resurse alimentare la nivel global, aproape jumătate din populația lumii nu are acces la alimente sănătoase, un mediu curat sau venituri decente.
În concluzie, o schimbare către o dietă predominant vegetală nu doar că ar îmbunătăți sănătatea umană, dar ar avea și un impact pozitiv asupra mediului, contribuind la sustenabilitatea planetei.
Carnea, în centrul atenției dietelor sănătoase
Specialiștii avertizează că carnea nu ar trebui să fie elementul principal în alimentația umană. Un nou raport sugerează că, prin adoptarea unei „diete pentru sănătatea planetei”, ar putea fi prevenite milioane de decese și emisiile de gaze cu efect de seră ar putea fi reduse semnificativ.
Impactul dietelor asupra mediului
Conform concluziilor, 30% din populația globală este responsabilă pentru aproximativ 70% din presiunile asupra mediului generate de sistemele alimentare. Dacă întreaga omenire ar implementa această dietă, emisiile ar putea scădea cu mai mult de 50%, echivalentul eliminării emisiilor de la toate centralele electrice pe cărbune din întreaga lume.
Politici pentru un viitor sănătos
Comitetul de specialiști a solicitat, de asemenea, adoptarea unor măsuri pentru protejarea pădurilor și a habitatelor naturale existente, în scopul conservării biodiversității. Printre recomandările acestora se numără promovarea alimentelor sănătoase prin impozitarea produselor nesănătoase și oferirea de subvenții pentru fructe și legume.