Carrefour retrage brânza MORBIER 250G RDF din cauza contaminării cu E. coli
Carrefour a decis să retragă de la comercializare un sortiment de brânză, MORBIER 250G RDF, din cauza suspiciunii de contaminare cu bacteria Escherichia coli. Anunțul a fost făcut de ANSVSA, care a precizat că societatea Jean Perrin se ocupă de rechemarea acestui produs.
Conform informațiilor, brânza a fost vândută la raft în sistem de autoservire, iar unele dintre produsele afectate au fost comercializate înainte de măsura de retragere. Autoritățile sanitare recomandă persoanelor care dețin aceste produse să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare.
Bacteriile E. coli care produc toxine Shiga (STEC) pot cauza simptome severe, precum diaree, dureri abdominale și vărsături, care pot apărea în săptămâna următoare consumului produselor contaminate. În unele cazuri, pot apărea complicații renale severe, în special la copii.
Persoanele care au consumat brânza afectată și prezintă simptomele menționate sunt sfătuite să consulte un medic, informându-l despre consumul produsului și detaliile achiziției. Dacă nu apar simptome în termen de 15 zile după consum, nu este necesară îngrijorarea. Autoritățile recomandă, în general, evitarea consumului de lapte crud și brânzeturi pe bază de lapte crud, în special de către copii, femei însărcinate, persoane imunodeprimate și vârstnici.
Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul ANSVSA.