Cea mai înaltă instanță europeană a decis: Ginul trebuie să conțină alcool
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că o băutură etichetată „gin” trebuie să conțină alcool și boabe de ienupăr, având o concentrație alcoolică de cel puțin 37,5%. Această decizie a fost luată în urma unei contestații din partea unui grup german privind un produs nealcoolic numit „Virgin Gin”.
Asociația germană de afaceri VSW a contestat faptul că „Virgin Gin Alkoholfrei” („Virgin Gin fără alcool”) încalcă definiția oficială a ginului stabilită de legislația UE din 2019. Conform acestei definiții, ginul trebuie să fie produs prin aromatizarea alcoolului etilic de origine agricolă cu boabe de ienupăr.
Instanța a subliniat existența unei „interdicții clare” în legislația UE, care interzice etichetarea unei băuturi ca „gin fără alcool” atâta timp cât aceasta nu conține alcool. În plus, instanța a menționat că, deși compania poate vinde produsul, nu este permis să folosească termenul „gin” în denumire.
Decizia instanței are ca scop protejarea consumatorilor de confuzie cu privire la compoziția produselor, precum și protejarea producătorilor de gin care respectă cerințele legale împotriva concurenței neloiale.