Continent bogat cu oameni săraci: o problemă în creștere în Uniunea Europeană
Conform datelor Eurostat, în anul 2024, 8,5% din populația Uniunii Europene nu își permitea o masă care să conțină carne, pește sau echivalentul vegetal, o dată la două zile. Aceasta reprezintă o scădere față de 9,5% în 2023.
România și situația alimentară
În România, 16,3% din populație nu își permite o masă adecvată, în scădere semnificativă de la 23,3% în 2023. Aceasta plasează România printre statele cu un procent ridicat, alături de Bulgaria (18,7%) și Slovacia (17,1%).
Riscul de sărăcie și accesul la alimente
În rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie, 27,7% din români nu își permit o masă adecvată, de asemenea, în scădere de la 43% în 2022. La nivel european, ponderea celor din această categorie care nu au acces la o masă corespunzătoare era de 19,4% în 2024.
Obiective de Dezvoltare Sustenabilă
Asigurarea accesului la o alimentație adecvată este parte integrantă din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDG), în special Obiectivul 2, care vizează eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție până în 2030.