Cartofii, mai puțini și mai scumpi în piețe
Seceta din acest an a afectat grav culturile agricole, iar cartoful, o mâncare de bază pentru mulți români, se va transforma în delicatesă pe parcursul iernii. Producția este scăzută, iar în prezent, doar o treime din consumul intern este acoperit de producătorii autohtoni, ceea ce ne face dependenți de importuri.
Agricultorii din Covasna au început să strângă cartofii, dar recolta este slabă. Deszke Janos, un agricultor cu 35 de ani de experiență, menționează că prețul cartofului se vinde la fabricile de chipsuri cu aproximativ 1 leu pe kilogram, iar costurile de producție abia se acoperă.
„Momentan, prețul cartofului este în jur de 1 leu kilogramul, maxim 1,20 lei. Cred că anul acesta nici nu se vor acoperi prețurile,” afirmă Deszke Janos. Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, Konczei Csaba, subliniază că seceta din iunie și iulie a afectat formarea tuberculilor, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a producției.
În piețele și supermarketurile din Brașov, kilogramul de cartofi românești se vinde de la 3 lei, cu un leu mai mult decât cei din import. Vânzătoarele confirmă că prețurile au crescut comparativ cu lunile anterioare și cu anul trecut, iar clienții se plâng că prețurile sunt prea mari, mai ales pentru pensionari.
„Pentru mine ca pensionar, sunt scumpi. Dacă cumpăr, cumpăr 3-4 acolo, pentru o masă,” spune un client. Statisticile arată că românii consumă, în medie, aproximativ 100 de kilograme de cartofi pe an, ceea ce evidențiază dependența noastră de importuri în acest sector.