Nouă metodă de detectare a gripei prin guma de mestecat
Gripa reprezintă o afecțiune respiratorie periculoasă, cauzând anual aproximativ jumătate de milion de decese la nivel global. Recent, o echipă de cercetători condusă de profesorul Lorenz Meinel de la Universitatea din Würzburg a dezvoltat o tehnologie inovatoare pentru un test de autodiagnosticare a gripei, publicată în revista ACS Central Science.
Noua metodă permite diagnosticarea rapidă, accesibilă și ușoară a gripei, utilizând guma de mestecat sau acadele care reacționează la virusurile gripale din saliva persoanelor infectate. Această abordare inovatoare eliberează o aromă distinctă în prezența virusului gripal, fără a provoca reacții în cazul celor neinfectați.
„Această strategie deschide noi posibilități pentru depistarea precoce și controlul gripei la nivel mondial”, a afirmat Lorenz Meinel. Cercetătorii au creat un senzor molecular care eliberează timol, un compus prezent în cimbru, în prezența virusului gripal. Senzorul se bazează pe neuraminidază, o glicoproteină specifică virusului gripal.
„Folosim sistemul senzorial natural al omului – gustul – ca instrument pentru detectarea precoce a infecțiilor”, a adăugat Meinel. Metoda este flexibilă, permițând adaptarea aromelor și componentelor de recunoaștere pentru a răspunde diverselor tipuri de agenți patogeni. De exemplu, componentele pot fi ajustate pentru a răspunde la infecții bacteriene, menținând totodată funcționalitatea de bază a testului.
Cercetătorii se concentrează acum pe integrarea senzorilor în produse precum guma de mestecat sau acadele și pe pregătirea acestora pentru producția în serie, deschizând astfel noi căi pentru diagnosticarea ușoară a infecțiilor virale și bacteriene.