Nereguli în alimentația pacienților din spitalele bucureștene
Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au efectuat controale în spitalele din Capitală, descoperind nereguli grave la blocurile alimentare. La Spitalul Universitar de Urgență Elias, au fost identificate alimente expirate, frigidere murdare și porții de mâncare subdimensionate, ceea ce a condus la aplicarea a trei amenzi în valoare de 30.000 de lei.
În timpul controlului, inspectorii au găsit ustensile de gătit uzate, coșuri de gunoi fără capac și produse alimentare neconforme depozitate alături de alimente corespunzătoare. De asemenea, s-au descoperit produse alimentare lăsate să decongeleze pe paviment și un cântar electronic fără verificare metrologică. Verificările au arătat că porțiile de mâncare cântăreau între 40 și 50 de grame, în loc de 70 de grame, ceea ce a generat o lipsă de peste 12 kg de carne de pui pentru pacienți.
În cadrul celui de-al doilea control, efectuat la Spitalul Universitar de Urgență București, blocul alimentar a fost considerat igienizat corespunzător, deși s-au constatat diferențe minore de gramaj la porțiile de mâncare. Aici, a fost aplicată o sancțiune de 1.000 de lei.
Managerul Spitalului Universitar de Urgență București, Cătălin Cîrstoiu, a criticat ANPC, sugerând că autoritatea ar trebui să se concentreze pe verificarea operatorilor economici, și nu a spitalelor, subliniind necesitatea respectării restricțiilor în contextul stării de alertă epidemiologică.