Pericolul prăjiturilor și aperitivelor comandate online de la vânzători neautorizați
În perioada premergătoare Crăciunului, rețelele sociale sunt pline de oferte tentante din partea bucătarilor sau patiserilor de ocazie care nu dețin autorizații. Aceste produse, adesea vândute la prețuri sub piață și realizate în condiții nesigure, pot prezenta riscuri majore pentru sănătate, fiind potențial contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Listeria sau Salmonella.
Reprezentanții Autorității pentru Siguranța Alimentelor atrag atenția că alimentele cumpărate din surse neautorizate pot cauza toxiinfecții alimentare grave. „Noi le facem proaspete, le facem acasă. Din punct de vedere al prospețimii, pot să le garantez, dar certificate nu am,” afirmă un vânzător de prăjituri care comercializează online.
Vânzătorii care operează fără autorizație, adesea pregătesc produsele în propriile bucătării, fără respectarea standardelor de igienă și securitate alimentară. „O să avem nevoie de certificate de conformitate. Nu am vorbit despre chestia asta, eu sunt o… care a început un nou business,” răspunde o femeie care vinde prăjituri fără acte legale.
Autoritățile recomandă consumatorilor să achiziționeze alimente din magazine fizice supuse controlului sanitar-veterinar sau din online, dar doar de la unități autorizate. „Orice consumator să se aprovizioneze din magazine care funcționează sub autorizație sanitar-veterinară,” subliniază Mihaela Hîncu, directorul executiv al DSV Galați.
În laboratoarele autorizate, condițiile de transport și păstrare sunt extrem de stricte, iar standardele de igienă nu pot fi respectate în apartamente obișnuite. „Standardele HACCP, care nu se pot face într-un apartament normal, mai ales pe un aragaz,” explică bucătarul Levente Teszari. Prima întrebare pe care consumatorii ar trebui să o adreseze acestor vânzători online este dacă dispun de autorizație.