Postul Crăciunului, o provocare pentru bugetele românilor
Postul Crăciunului se dovedește a fi o provocare pentru buzunarele românilor. Comercianții din piețe observă o scădere semnificativă a numărului de clienți, în timp ce consumatorii se plâng de prețurile din ce în ce mai mari, conform Digi24.
Prețurile fructelor proaspete au crescut considerabil în ultimul an, iar produsele importate nu fac excepție. De asemenea, scumpiri semnificative sunt raportate și la pește. Comercianții menționează că oamenii nu mai cumpără la kilogram, ci la bucată, iar vânzările sunt mult mai slabe comparativ cu anii anteriori. „Oamenii nu mai cumpără ca înainte”, afirmă aceștia, dezamăgiți de situație.
Românii constată o creștere a prețurilor, în special la fructe, comparativ cu anul trecut. De exemplu, într-o piață din București, un kilogram de fasole boabe costă 15 lei, iar morcovii, sfecla și ceapa se vând cu 7 lei kilogramul. Prețurile roșiilor variază între 5 și 10 lei pe kilogram, iar fructele proaspete s-au scumpit cu peste 20% potrivit INS.
Într-o piață din Sectorul 4, un kilogram de mere costă între 5 și 10 lei. Comercianții, care vând fructe de ani de zile, spun că vânzările au scăzut considerabil, iar clienții caută să cumpere cât mai ieftin. „Prețurile au crescut față de anul trecut cu 20%-25%”, adaugă aceștia.
Un alt produs popular în această perioadă este peștele. La o pescărie din București, un kilogram de macrou proaspăt se vinde cu 40 de lei, preț considerat record. „Nu cred că a mai fost așa de scump vreodată”, afirmă Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii.
În concluzie, postul Crăciunului devine un lux pentru mulți români, având în vedere scumpirile continue ale produselor alimentare.