Remus Ștefureac dezvăluie adevărul despre mâncarea din perioada comunistă
Remus Ștefureac, directorul general al INSCOP, a combătut mitul conform căruia mâncarea din perioada comunistă era superioară celei de astăzi. În cadrul emisiunii „În fața ta”, el a subliniat că în acea vreme nu existau controale de calitate pentru alimente, iar produsele cele mai bune erau exportate.
„Eu nu pot să fiu de acord cu lucrul ăsta. Nu era mult mai sănătoasă, iar în anii ’80 se punea orice mâncare. Mama lucra în industria alimentară și am și eu experiențe personale. Așa cum spunea și Radu Paraschivescu, erau toate mortăciunile în mâncare, mai ales în anii ’80, pentru că tot ce era bun se exporta. Ca să se hrănească poporul, puneau toate mortăciunile în parizerul pe care noi azi îl glorificăm. Nu făcea nimeni control de calitate la acele alimente”, a explicat Ștefureac.
De asemenea, el a discutat și despre un sondaj recent care arată că 80% dintre respondenți consideră că oamenii se ajutau mai mult în perioada comunistă. „Aici aș înclina să răspund da, probabil că așa e, dintr-un motiv foarte simplu: într-o societate totalitară, oamenii încercau să se ajute, inclusiv prin toate mijloacele, inclusiv mica corupție, pentru a supraviețui”, a adăugat el.
În final, Ștefureac a menționat că și în prezent există categorii de români, în special din zonele rurale și orașele mici, care se confruntă cu dificultăți. „Nici n-aș vrea să cădem într-un inchizitoriu. Astăzi există oameni care o duc foarte rău, fără perspective de viitor sau speranțe”, a concluzionat el.