Risc major de răspândire a virusului febrei aftoase în România
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) avertizează asupra riscurilor semnificative de propagare a virusului febrei aftoase în România, în contextul eliminării controalelor vamale. Această situație este agravată de existența mai multor focare de animale bolnave în apropiere, inclusiv patru focare în Slovacia și unul confirmat pe 26 martie 2025 într-o fermă de bovine din Ungaria.
“Eliminarea controalelor vamale, odată cu aderarea la spațiul Schengen, amplifică riscul epidemiologic. În acest sens, ANSVSA, împreună cu instituțiile responsabile, implementează măsuri stricte pentru a proteja sectorul zootehnic. Potrivit Deciziei Comitetului Național pentru Combaterea Bolilor (CNCB) din 11 martie 2025, au fost stabilite măsuri de prevenire și control aplicabile la nivel național”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Măsurile vor rămâne în vigoare până la ridicarea restricțiilor impuse de autoritățile competente în urma evaluării epidemiologice. ANSVSA face apel la responsabilitate, solicitând operatorilor economici și instituțiilor implicate să respecte cu strictețe măsurile și să colaboreze activ pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase.
“Respectarea strictă a măsurilor și colaborarea între toate instituțiile și actorii implicați sunt esențiale pentru protecția efectivelor de animale din România. Prevenirea pătrunderii și răspândirii febrei aftoase necesită un efort comun, o responsabilitate pe care o împărtășim cu toții”, a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.
De asemenea, ANSVSA subliniază importanța semnalării imediate a oricărei suspiciuni de febră aftoasă către DSVSA județeană, pentru a proteja efectivele de animale și a preveni răspândirea bolii. Începând din 11 martie, ANSVSA a interzis transporturile de animale vii, furaje, paie, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România, din cauza focarului de febră aftoasă din Ungaria, impunând totodată restricții pentru produsele de origine animală, inclusiv carne, lapte și produse lactate.