Prima fermă de stridii din Marea Neagră: rezultate după un an de experimente
După un an de la înființarea primei ferme de stridii din Marea Neagră, specialiștii au raportat rezultate promițătoare. S-au obținut stridii de calitate superioară, fiecare având o greutate de peste 150 de grame. Cererea pentru fructe de mare crește în restaurantele și cherhanalele de pe litoral, iar din anul următor românii vor putea savura stridii din producția autohtonă, în loc de cele importate, care costă peste 200 de lei pe kilogram.
Victor Niță, cercetător la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța, a explicat că stridiile din Marea Neagră se confruntă cu provocări din cauza apei tropice, care poate aduce diverse organisme. Acestea trebuie curățate pentru a avea un aspect comercial acceptabil, însă stridiile sunt în general mai curate și mai mici.
Matei Datcu, unul dintre inițiatorii fermei, a menționat că au început lucrările de amplasare a cuștilor și a corectorilor, iar în primăvară planifică să planteze stridiile. Suprafața totală adjudecată pentru dezvoltarea activităților economice și exploatarea ecosistemului marin este de 60,6 hectare din cele 166 disponibile.
Biologul Victor Niță a adăugat că stridiile cultivate sunt de origine japoneză și nu fac parte din fauna nativă a Mării Negre, fiind aduse special pentru acvacultură. Managerii cherhanalelor sunt optimiști, afirmând că, începând cu sezonul următor, vor putea oferi clienților și stridii autohtone, în completarea ofertei lor actuale de midii.