Românii nu au încredere în produsele bio
Un studiu recent realizat de MKOR relevă că un român din doi consideră etichetele produselor ecologice drept o păcăleală, iar foarte mulți nu au încredere în produsele certificate ecologic. Aceștia percep prețurile ca fiind prea mari și, în același timp, patru din zece români nu știu ce înseamnă exact termenii eco sau bio.
Perspectiva experților
Vasile Stoleru, prorector al Universității de Științele Vieții din Iași, subliniază că orice produs disponibil pe rafturile magazinelor este însoțit de o etichetă care garantează certificarea acestuia. Specialiștii de la universitate efectuează constant teste pentru a obține alimente fără chimicale. Iuliana Flocea, doctorand, lucrează la cercetări pentru a înlocui aditivii artificiali cu variante naturale, afirmând că pentru a obține un produs funcțional cu eticheta curată este nevoie de ani de studii.
Marius Ciobanu, șef lucrări la aceeași universitate, explică faptul că diferențierea alimentelor ecologice se face prin metode specifice, având în vedere că nu există aditivi care să ajute la identificarea culorii produselor. În cazul culturilor de legume eco, nu se utilizează compuși chimici sau pesticide, iar preparatele din carne sunt obținute din animale hrănite cu furaje din culturi certificate ecologic.
Concluzie
În ciuda scepticismului manifestat de români față de produsele bio, experții afirmă că etichetele oferă o garanție a calității și integrității produselor ecologice, prin respectarea unor standarde stricte de certificare.