Primele ferme marine pe litoralul românesc
În Marea Neagră, se pregătesc primele ferme marine, cu investitori români care au obținut, prin licitații publice organizate de Apele Române, o suprafață de 60 de hectare în apele maritime interioare și teritoriale. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat această inițiativă, subliniind importanța dezvoltării acvaculturii în România.
Ministrul a menționat, pe o rețea de socializare, că începând cu anul viitor, românii vor avea acces la pește și fructe de mare proaspete, autohtone. Cele zece perimetre alese pentru dezvoltarea fermelor marine se află în zona dintre Mamaia și Constanța, inclusiv în apropierea lacului Sinoe, precum și în regiunile dintre Agigea și Eforie Nord, Venus și 2 Mai – Vama Veche, fiind gestionate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
În următorii 20 de ani, la o distanță de 2 – 3 km de mal, se vor cultiva diverse specii de pești și fructe de mare, inclusiv păstrăvul somonat, lupul de mare și dorada. Această inițiativă marchează o premieră pentru România și reprezintă un pas semnificativ în direcția dezvoltării economiei albastre.
Ministrul Fechet a exprimat speranța că, până în 2025, România va renunța la produsele pescărești congelate importate, apreciind eforturile fermierilor piscicoli care contribuie la furnizarea de preparate proaspete din Marea Neagră.