Hot News
Killerul României, Kennet Andersson, a venit cu Bologna la București. Marian Savu povestește: „Cobora cu zăpadă pe cap!”
Bulls Kapfenberg – CSO Voluntari 80-85! Victorie pentru ilfoveni în Liga Europeană de Baschet Nordică
Cristi Chivu a primit vestea! Anunțul Inter Milano
Mihai Stoica a fost sincer! Care este obiectivul FCSB-ului după începutul dezamăgitor de sezon
Adrian Porumboiu a anunțat echipele care concurează la play-off
CONTACT
PulsLocal
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sport
  • Curiozitati
  • Evenimente
Citind: Rețeta perfectă de paste a câștigat premiul Ig Nobel pentru oamenii de știință
Distribuie
Caută
PulsLocalPulsLocal
Font +/-Aa
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sport
  • Curiozitati
  • Evenimente
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sport
  • Curiozitati
  • Evenimente
Urmați-ne
© 2024 pulslocal.ro
PulsLocal > Curiozitati > Rețeta perfectă de paste a câștigat premiul Ig Nobel pentru oamenii de știință
Curiozitati

Rețeta perfectă de paste a câștigat premiul Ig Nobel pentru oamenii de știință

Data: 14 octombrie 2025 - 09:44
Petrache Poenaru 28
Distribuie
reteta perfecta de paste le a adus oamenilor de stiinta un premiu ig nobel 68edfee8affb5

Sursa foto: Google Images

Rețeta perfectă de paste aduce premiul Ig Nobel oamenilor de știință

O echipă de fizicieni a câștigat recent Premiul Ig Nobel pentru descifrarea formulei unor paste perfecte. Studiul lor a demonstrat cum controlul amidonului și al temperaturii poate transforma un sos cu cocoloașe într-unul mătăsos, evidențiind că știința poate îmbunătăți chiar și mesele de seară.

Fabrizio Olmeda, fizician la Institute of Science and Technology Austria (ISTA), împreună cu colegii de la Max Planck Institute din Dresda, Universitatea din Padova și Universitatea din Barcelona, a cercetat modul de obținere a unui sos fin și cremos pentru cacio e pepe, unul dintre cele mai populare feluri de paste din Italia.

Munca lor a fost recunoscută la Boston, unde echipa a fost distinsă cu Premiul Ig Nobel pentru Fizică. Acest premiu, ce are o tentă umoristică, celebrează descoperirile științifice care amuză și provoacă reflecție, încurajând curiozitatea față de știință.

Studiul, publicat în revista Physics of Fluids, a arătat că amestecarea ingredientelor tradiționale — brânză Pecorino, apă de la paste, piper și paste — duce adesea la un sos cu cocoloașe. Cercetătorii au identificat cheia succesului: cantitatea corectă de amidon. Aceasta implică adăugarea de praf de amidon (2–3% din masa brânzei) în apă, amestecând până devine limpede și ușor gelatinoasă. Apoi, acest gel trebuie combinat cu brânza la o temperatură scăzută pentru a preveni formarea cocoloașelor.

Ulterior, sosul se condimentează cu piper, se amestecă pastele cu sosul în tigaie și, dacă este necesar, se adaugă puțină apă de la paste pentru a obține consistența dorită.

Acest studiu este doar una dintre numeroasele cercetări derulate la ISTA din Klosterneuburg, unde lucrează oameni de știință din peste 80 de țări. Vizitatorii pot explora astfel de proiecte, inclusiv cercetarea premiată despre cacio e pepe, la noul VISTA Science Experience Center.

Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent campioana dinamo isi prezinta astazi lotul intr un meci de gala la care intrarea este libera 68edfd342f520 Campioana Dinamo își prezintă astăzi lotul într-un meci de gală cu intrare liberă!
Articolul următor galerie foto cearta in familia djokovic declaratia facuta de nole care a deranjat o pe sotia sa jelena 68ee009111555 Ceartă în familia Djokovic: declarația lui „Nole” care a deranjat-o pe soția sa, Jelena
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
exclusiv killerul romaniei kennet andersson a venit cu bologna la bucuresti povesteste marian savu cobora cu zapada pe cap 68f93c5d1bd92

Killerul României, Kennet Andersson, a venit cu Bologna la București. Marian Savu povestește: „Cobora cu zăpadă pe cap!”

22 octombrie 2025
bulls kapfenberg cso voluntari 80 85 victorie pentru ilfoveni in european north basketball league 68f938f683ffa

Bulls Kapfenberg – CSO Voluntari 80-85! Victorie pentru ilfoveni în Liga Europeană de Baschet Nordică

22 octombrie 2025 263
cristi chivu a primit vestea anuntul facut de inter milano 68f931cc9a768

Cristi Chivu a primit vestea! Anunțul Inter Milano

22 octombrie 2025 7
mihai stoica a fost sincer care este obiectivul fcsb ului dupa startul dezastruos de sezon 68f92ad0f23f5

Mihai Stoica a fost sincer! Care este obiectivul FCSB-ului după începutul dezamăgitor de sezon

22 octombrie 2025 251
adrian porumboiu a numit echipele care se bat la play off 68f927422678a

Adrian Porumboiu a anunțat echipele care concurează la play-off

22 octombrie 2025 11
catalin predoiu da asigurari ca niciun angajat nu va ramane fara loc de munca dupa reorganizarea mai 68f9244290ec8

Cătălin Predoiu garantează că niciun angajat nu va fi concediat după reorganizarea MAI

22 octombrie 2025 170

Te-ar putea interesa și...

cercetatorii au creat cea mai sintetica forma de viata de pe pamant 68a799e0b6dec
Curiozitati

Cercetătorii au creat cea mai sintetică formă de viață de pe planeta noastră

22 august 2025 39
astronomii au descoperit un tip ciudat de supernova este prima data cand vedem o stea care a fost practic golita complet 68ac0ceae1ed5
Curiozitati

Astronomii au descoperit un tip ciudat de supernovă: „Este prima dată când observăm o stea care a fost practic golită complet”

25 august 2025 37
oamenii de stiinta au descoperit un scorpion rar in columbia 67990212d7b9a
Curiozitati

O descoperire rară de scorpion a fost realizată de oamenii de știință în Columbia

29 ianuarie 2025 219
test de cultura generala de ce cifra 4 aduce ghinion in unele culturi 68efabed75d88
Curiozitati

Test de cultură generală: De ce cifra 4 este considerată aducătoare de ghinion în anumite culturi?

15 octombrie 2025 220
PulsLocal

PulsLocal.ro este platforma de știri care îți aduce informația de care ai nevoie.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE

Rămâi informat și conectat la ceea ce contează – PulsLocal transformă fiecare știre într-o experiență clară și concisă, potrivită pentru ritmul tău.

  • © 2024 pulslocal.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?