Hot News
Constructorul pentru pasajul denivelat de la Eforie Nord a fost desemnat, având un contract în valoare de 60 de milioane de lei.
Fostul șef al Poliției Locale Mangalia solicită anularea deciziei prin care a fost suspendat și cercetat disciplinar.
Bolojan: Primăria Capitalei se confruntă cu o situație bugetară gravă și subfinanțare. Necesită măsuri guvernamentale cu o condiție.
Ion Iliescu și anturajul său au confiscat revoluția și au executat eficient o lovitură militară, afirmă procurorul Dosarului Revoluției
DOCUMENT! Marți, 3 ceasuri rele: taxa de 200 de lei pentru ocuparea domeniului public, din nou supusă votului!
CONTACT
PulsLocal
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sport
  • Curiozitati
  • Evenimente
Citind: Cele mai bune rețete de friptură pentru masa de Crăciun: Secretele bucătarilor pentru carne suculentă și fragedă.
Distribuie
Caută
PulsLocalPulsLocal
Font +/-Aa
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sport
  • Curiozitati
  • Evenimente
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sport
  • Curiozitati
  • Evenimente
Urmați-ne
© 2024 pulslocal.ro
PulsLocal > Actual > Cele mai bune rețete de friptură pentru masa de Crăciun: Secretele bucătarilor pentru carne suculentă și fragedă.
Actual

Cele mai bune rețete de friptură pentru masa de Crăciun: Secretele bucătarilor pentru carne suculentă și fragedă.

Data: 21 decembrie 2025 - 11:07
Petrache Poenaru 170
Distribuie
cele mai bune retete de friptura pentru masa de craciun secretele bucatarilor pentru carne suculenta si frageda 6947b863afd8b

Sursa foto: Google Images

Rețete delicioase de friptură pentru masa de Crăciun

Friptura de Crăciun este un preparat emblematic al sărbătorilor, aducând în farfurie texturi savuroase care definesc mesele festive românești. De la porc rumen și aromat până la piept de curcan fraged, fiecare rețetă combină tradiția cu simplitatea tehnicii pentru a obține o carne suculentă, care încântă întreaga familie.

Friptură de porc cu piure de legume coapte

Pentru o friptură de porc reușită, se recomandă utilizarea cotletului, cu sau fără os, având suficientă slănină și șoric pentru a păstra suculența cărnii. Șoricul se crestează în pătrățele mici, iar carnea se condimentează cu sare și piper. Într-o tavă de cuptor, se așază la bază câteva bucăți de ceapă, căței de usturoi și felii de mere, pere sau gutui, după preferință. Deasupra se pune friptura pregătită, care se stropește cu aproximativ 500 ml de bere sau vin, amestecate cu câteva linguri de miere, și puțină apă, cât să acopere ușor carnea.

Tava se introduce în cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute, apoi se acoperă cu folie de aluminiu, iar temperatura se reduce la 175-180 de grade. Friptura continuă să se coacă până când carnea devine fragedă și rumenă uniform. Timpul de coacere depinde de greutatea bucății de carne; pentru o bucată de aproximativ două kilograme, friptura are nevoie de circa două ore și jumătate pentru a se găti complet.

La final, friptura trebuie lăsată să se odihnească cel puțin 20 de minute înainte de a fi tăiată și servită, pentru a păstra suculența cărnii. După coacere, carnea se acoperă cu hârtie de copt și folie alimentară, evitându-se staniolul, care poate accelera oxidarea acesteia.

Legumele rămase în tavă, împreună cu sosul format, se transferă într-un blender și se mixează până se obține un piure omogen. Se adaugă condimente precum rozmarin, cimbrișor, sare și piper, iar piureul se încălzește pe foc, adăugându-se puțină bere sau vin până ajunge la punctul de fierbere. Pentru a îngroșa sosul, se adaugă unt rece din frigider, iar gustul se ajustează cu sare, piper și, dacă este necesar, cu puțină miere sau zahăr brun.

Concluzie

Masa de Crăciun este mai mult decât un simplu prilej de a mânca; este un moment special în care familia se adună, respectă tradițiile și se bucură de aromele preparatelor festive, care aduc savoare fiecărui moment petrecut împreună.

Cele mai bune rețete de friptură pentru masa de Crăciun

Pentru a obține fripturi suculente și fragede de Crăciun, este important să alegi carne de calitate, cum ar fi mușchiul sau antricotul, care are un strat fin de grăsime. Înainte de gătire, carnea trebuie lăsată la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute și tapotată cu șervețele absorbante. Aceasta se condimentează generos cu sare și piper pe toate părțile.

Pentru a obține o rumenire perfectă, într-o tigaie mare, care poate fi utilizată și la cuptor, se încălzește ulei sau unt. Carnea se rumenește pe toate laturile până capătă o culoare frumoasă. La final, se adaugă câțiva căței de usturoi zdrobiți și crenguțe de rozmarin și cimbru pentru a intensifica aroma. Friptura se poate termina la cuptor, la 180°C, timp de 15-25 de minute, în funcție de gradul de gătire dorit. Este esențial să o lași să se odihnească câteva minute după ce o scoți din cuptor, astfel sucurile se redistribuie, păstrând carnea suculentă și fragedă.

Friptură de curcan

Pentru friptura de curcan, se recomandă utilizarea pieptului, care se marinează înainte de gătire pentru a obține o carne fragedă și aromată. Marinada se prepară din câteva linguri de ulei de floarea-soarelui, coaja și sucul a două portocale bio, o linguriță de piper zdrobit, jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată, puțin piper cayenne pentru un strop de picant, două boabe întregi de ienibahar, 250 ml vin alb și o lingură de miere. Este important de menționat că sare sau zahăr nu se adaugă, pentru a evita deshidratarea cărnii.

Pieptul de curcan se așază într-un vas împreună cu marinada și se dă la cuptor pentru aproximativ două ore.

Sos de merișoare pentru carnea de curcan

Sosul de merișoare este acompaniamentul perfect pentru carnea de curcan. Pentru preparare, 200 de grame de merișoare deshidratate se pun într-un vas, împreună cu 600 ml de apă și 500 ml de vin alb, lăsându-le la fiert la foc potrivit timp de 30-40 de minute, până când lichidul începe să scadă. Se adaugă coaja și sucul de la o portocală bio, precum și un baton de scorțișoară pentru aromă. Când compoziția se îngroașă, batonul de scorțișoară se scoate, iar sosul se blenduiește până se obține o pastă fină.

Etichete:craciunculinaredefripturaretete
Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent de ce s ar putea sa nu ne dam seama niciodata daca inteligenta artificiala devine constienta 6947ac2d4787e De ce s-ar putea să nu realizăm niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Articolul următor rezultate loto duminica 21 decembrie 2025 trageri speciale de craciun cu premii suplimentate milioane de euro in joc 6947bbf3ddc84 REZULTATE LOTO – Duminică, 21 decembrie 2025: Trageri Speciale de Crăciun cu premii suplimentate, milioane de euro în joc.
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
a fost desemnat constructorul pentru pasajul denivelat de la eforie nord contractul are o valoare de 60 de milioane de lei 6949d2fbb4427

Constructorul pentru pasajul denivelat de la Eforie Nord a fost desemnat, având un contract în valoare de 60 de milioane de lei.

23 decembrie 2025 5
fostul sef al politiei locale mangalia insista cu anularea dispozitiei prin care a fost tras pe dreapta si cercetat disciplinar 6949cf43f326c

Fostul șef al Poliției Locale Mangalia solicită anularea deciziei prin care a fost suspendat și cercetat disciplinar.

23 decembrie 2025 6
bolojan primaria capitalei e intr o situatie bugetara grava e subfinantata trebuie masuri la nivel guvernamental cu o conditie 6949c81688b44

Bolojan: Primăria Capitalei se confruntă cu o situație bugetară gravă și subfinanțare. Necesită măsuri guvernamentale cu o condiție.

23 decembrie 2025 298
exclusiv ion iliescu si anturajul lui au confiscat revolutia si au executat eficient o lovitura militara spune procurorul dosarului revolutiei 6949b9ebb9ef8

Ion Iliescu și anturajul său au confiscat revoluția și au executat eficient o lovitură militară, afirmă procurorul Dosarului Revoluției

22 decembrie 2025 206
document marti 3 ceasuri rele taxa de 200 de lei pentru ocuparea domeniului public din nou la vot 6949b345a2682

DOCUMENT! Marți, 3 ceasuri rele: taxa de 200 de lei pentru ocuparea domeniului public, din nou supusă votului!

22 decembrie 2025 144
video daniel david explica de ce si a dat demisia din functia de ministru al educatiei niciodata nu am vizat o cariera politica 6949b2e3a4cbb

Daniel David explică de ce și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației: „Niciodată nu am vizat o carieră politică”

22 decembrie 2025 142

Te-ar putea interesa și...

8 septembrie prima zi din anul educational 2025 2026 cele mai importante schimbari care intra in vigoare odata cu inceperea scolii 68ba6fa2a5186
Actual

8 septembrie, debutul anului educațional 2025-2026. Principalele schimbări care se implementează odată cu începerea școlii.

5 septembrie 2025 49
epidemie de gripa fara precedent in marea britanie numarul cazurilor a crescut cu 55 guvernul cere medicilor sa renunte la greva 693d817683b32
Actual

Epidemie de gripă „fără precedent” în Marea Britanie, cu o creștere a numărului cazurilor de 55%. Guvernul solicită medicilor să renunțe la grevă.

13 decembrie 2025 38
dupa criza de la paltinu alte localitati din prahova pot folosi acum apa pentru consum unde mai este valabila restrictia 693ee3fda3e8a
Actual

După criza de la Paltinu, alte localități din Prahova au permisiunea de a consuma apă. Care sunt localitățile unde restricția este încă în vigoare?

14 decembrie 2025 37
armata israeliana anunta vaste operatiuni in nordul cisiordaniei nu vom permite terorismului sa prinda radacini 6926b54a598c1
Actual

Armata israeliană anunță „vaste operațiuni” în nordul Cisiordaniei: „Nu vom permite terorismului să se stabilească”

26 noiembrie 2025 46
PulsLocal

PulsLocal.ro este platforma de știri care îți aduce informația de care ai nevoie.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE

Rămâi informat și conectat la ceea ce contează – PulsLocal transformă fiecare știre într-o experiență clară și concisă, potrivită pentru ritmul tău.

  • © 2024 pulslocal.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?