Descoperiri fascinante despre comportamentul elefanților
Oamenii de știință au făcut o descoperire surprinzătoare în rândul elefanților, observând nu doar o femelă capabilă să se spele singură cu un furtun, ci și un alt elefant care întrerupea curgerea apei – totul poate fi fie din distracție, fie dintr-un impuls mai puțin prietenos.
Observațiile cercetătorilor
Dr. Michael Brecht, coautor al studiului de la Universitatea Humboldt din Berlin, a declarat că a fost amuzat de comportamentul observat, având un zâmbet pe față pe parcursul întregii zile. Acesta a subliniat că nu doar cimpanzeii sau corbii utilizează unelte, ci și elefanții, care le folosesc în moduri ingenioase pentru îngrijirea propriului corp. De exemplu, elefanții iau frunze de palmier pentru a îndepărta muștele.
Comportamentul lui Mary
Studiul s-a concentrat pe utilizarea furtunului de apă de către o femelă elefant, Mary, din grădina zoologică din Berlin. Aceasta a fost observată cum își folosește trompa pentru a ridica capătul furtunului, folosindu-l ca pe un cap de duș. De asemenea, Mary își ridica picioarele din spate pentru a se clăti, iar mai târziu a început să legene furtunul pentru a-și spăla spatele.
Brecht a sugerat că furtunul ar putea semăna cu trompa, pe care elefanții o folosesc adesea pentru a se acoperi cu praf. Însă, cercetătorul a menționat că nu este clar cum a învățat Mary să folosească furtunul în acest mod sofisticat, având în vedere că ceilalți patru elefanți din grădina zoologică nu au demonstrat comportamente similare.
Interacțiunile dintre elefanți
Mary avea obiceiul de a se spăla pe partea dreaptă a corpului cu trompa, în timp ce pe partea stângă folosea furtunul, alegerea ei fiind influențată de diametrul furtunului. Totuși, timpul petrecut de Mary pentru a se spăla a generat unele tensiuni. Aceasta a devenit probabil iritată de furtun și a devenit agresivă față de o femelă mai tânără, pe nume Anchali.
Anchali nu a fost doar un spectator pasiv. Deși toți elefanții au fost instruiți să nu calce pe furtunuri, echipa a observat-o pe Anchali cum își folosește trompa pentru a îndoi și a comprima furtunul, întrerupând astfel curgerea apei. Pentru a determina dacă acest comportament a fost intenționat, cercetătorii i-au prezentat lui Anchali două furtunuri, unul având apa curgând spre Mary.
Comportamentul neobișnuit al lui Anchali
Rezultatele experimentului au fost neconcludente, deoarece Anchali a ales furtunul cel mai apropiat. Totuși, echipa suspectează că întreruperea apei ar putea fi un act de sabotaj intenționat, observând totodată că manevrarea furtunului de către Anchali a devenit mai sofisticată și eficientă de-a lungul timpului.
Dr. Brecht a concluzionat că, în ciuda rezultatelor ambigue, Anchali a dezvăluit un comportament foarte amuzant, pe care nu l-au mai observat anterior la un elefant. Aceasta a folosit corpul său pentru a bloca din nou curgerea apei, demonstrând astfel o inteligență și o creativitate remarcabile.
Controversa Comportamentului lui Anchali
Un nou incident a stârnit discuții intense în mediul public, legat de comportamentul lui Anchali. Rămâne însă neclar dacă aceasta a acționat conștient sau dintr-o altă motivație.
„Este o întrebare pe care ne-o punem cu toții – crede ea că este amuzant?”, a declarat Brecht. „Pentru mine, pare foarte amuzant, dar nu avem o certitudine. Poate că încearcă pur și simplu să fie provocatoare.”