Anchetă de corupție la Parlamentul European
Parchetul federal belgian a anunțat joi că au fost efectuate peste douăzeci de percheziții în Belgia și una în Portugalia, în cadrul unei anchete legate de corupția din Parlamentul European și practicile de lobby comercial. Poliția belgiană a reținut mai multe persoane pentru interogare. Conform cotidianului belgian Le Soir, ancheta se concentrează pe activitățile lobbyiștilor grupului chinez de telecomunicații Huawei, începând din 2021.
Publicația de investigații Follow the Money și alte surse belgiene au raportat despre acest scandal, confirmând că procurorii investighează infracțiuni asociate cu Huawei. Purtătorul de cuvânt al Biroului procurorului belgian a declarat că ancheta vizează acuzații de corupție activă, falsificare de documente și spălare de bani în cadrul Parlamentului European.
Detalii despre anchetă
Raidurile poliției au avut loc la 21 de adrese din Bruxelles, Flandra, Valonia și Portugalia. Se suspectează că corupția a fost practicată în mod regulat și discret din 2021, având loc sub masca lobby-ului comercial, prin remunerații pentru funcții politice sau cadouri excesive.
Ancheta se axează pe un fost asistent parlamentar angajat ca director de afaceri publice la biroul Huawei din Bruxelles. Potrivit rapoartelor, mai mulți lobbyiști au fost reținuți, iar aproximativ cincisprezece deputați europeni sunt sub investigație. Deși se desfășoară o anchetă extinsă, până în prezent, niciun europarlamentar nu a fost reținut.
Parchetul federal a declarat că plățile sau alte beneficii financiare ar fi fost disimulate în fluxuri financiare legate de cheltuielile de conferință. Unele documente și obiecte au fost confiscate pentru a fi analizate în detaliu, iar anchetatorii continuă să caute probe pentru o posibilă spălare de bani.
Anchetă de corupție la Parlamentul European
O anchetă de corupție a fost demarată la Parlamentul European, implicând zeci de percheziții desfășurate în Belgia și Portugalia, având ca obiectiv compania chineză Huawei. Serviciul de Securitate de Stat al Belgiei (VSSE) investighează modul în care China ar putea utiliza lobbyiști, inclusiv pe cei de la biroul Huawei din Bruxelles, pentru a-și promova interesele în Europa.
Un fost lobbyist pentru Huawei a menționat că a existat o „presiune uriașă” în relațiile cu legislatorii, în special din partea Statelor Unite, subliniind dificultățile întâmpinate în întâlnirile cu oficialii europeni, având în vedere statutul de „persona non grata” al companiei.
Reacții în Parlamentul European
Parlamentul European a fost zguduit din nou de un scandal de corupție, aceasta fiind a doua oară în mai puțin de trei ani. Deja în curs de investigare este cazul „Qatargate”, care implică eurodeputați suspectați de corupție din partea Qatarului și Marocului. Recent, Parlamentul a declarat că va coopera pe deplin cu autoritățile în cadrul noii anchete.
Reacțiile au fost rapide, cu eurodeputați cerând măsuri ferme. Manon Aubrey, copreședintele grupului Stângii, a afirmat că acuzațiile sunt extrem de grave și subliniază eșecul instituțiilor europene în asigurarea integrității. Bart Groothuis a cerut un răspuns clar și acțiuni decisive din partea președintei Parlamentului European, în timp ce Daniel Freund a sugerat interzicerea Huawei pe durata investigației, subliniind necesitatea de a aborda corupția cu severitate.