Deportarea cetățenilor români din SUA
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a anunțat că în prezent 47 de cetățeni români, care au formalitățile de deportare definitivate, se află în centrele U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE). Această declarație vine în contextul unor informații din publicația Politico, care menționează că administrația Trump ia în considerare deportarea a mii de migranți, inclusiv 100 de români, către închisoarea de la Guantanamo.
Muraru a subliniat că ambasada nu are informații despre transportarea acestor români către Guantanamo, afirmând că numărul real de cetățeni români reținuți în centrele ICE este mult mai mic decât cel raportat de Politico. „În acest moment, în ICE se află 47 de cetățeni români care au formalitățile de deportare finalizate”, a declarat ambasadorul. El a adăugat că ambasada menține un dialog constant cu autoritățile americane pentru a clarifica situația acestor cetățeni români.
Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționat, confirmând că verifică împreună cu partea americană datele referitoare la cetățenii români reținuți. Potrivit MAE, numărul real al românilor din centrele de detenție din SUA este mai mic decât cel menționat în mass-media. De asemenea, ministerul a menționat că nu a primit notificări din partea Statelor Unite cu privire la relocarea acestor persoane în alte facilități.
În concluzie, în timp ce administrația Trump plănuiește un val de deportări, inclusiv posibile transferuri la Guantanamo, informațiile oficiale sugerează că numărul cetățenilor români afectați este semnificativ mai mic decât se anticipa.
Deportarea românilor din SUA: Detalii recente
Recent, s-a anunțat că SUA intenționează să rețină până la 30.000 de migranți, iar unii dintre aceștia ar putea fi deportați în țările lor de origine. Deținuții vor fi plasați temporar la Guantanamo înainte de a fi expulzați. Motivele oficiale pentru aceste transferuri includ eliberarea spațiului în centrele de detenție de pe teritoriul american.
Utilizarea închisorii de la Guantanamo, care a fost asociată anterior cu suspecți de terorism, este văzută ca un mesaj menit să descurajeze imigrația ilegală în Statele Unite. Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a negat informațiile legate de aceste deportări, afirmând pe platforma X că „Nu o să se întâmple”.