Astronomii au identificat rămășițe masive de supernovă aproape de Pământ
O echipă internațională de astronomi a descoperit rămășițe masive de supernovă, cunoscute sub denumirea G278.94+1.35, care se află la aproximativ 3.300 de ani-lumină de Pământ. Această descoperire a fost realizată de cercetători coordonați de Miroslav D. Filipović de la Universitatea Western Sydney, utilizând Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) în cadrul proiectului ASKAP-Evolutionary Map of the Universe (EMU).
G278.94+1.35 a fost identificată inițial în 1988, având un diametru estimat de 320 de ani-lumină și o vârstă de aproximativ 1 milion de ani. Recent, observațiile au arătat că dimensiunile rămășițelor sunt, de fapt, mai mici decât se credea anterior, având un diametru de aproximativ 189 x 182 ani-lumină.
În urma observațiilor, echipa de cercetători a denumit rămășițele „Diprotodon”, inspirându-se dintr-un gen dispărut de marsupial australian, pentru a atrage atenția asupra megafaunei preistorice din Australia și a extincției actuale a mai multor specii.
Imaginile obținute au relevat că G278.94+1.35 are o dimensiune unghiulară de maximum 200 x 194 minute de arc. De asemenea, se estimează că steaua care a generat aceste rămășițe a avut o masă de aproximativ 15 mase solare, iar energia cinetică a rămășițelor este evaluată la 500 quindecilioane de erg.
Aceste descoperiri contribuie semnificativ la înțelegerea evoluției rămășițelor de supernove și impactul acestora asupra mediului interstelar din jurul lor.