CEDO obligă România să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că statul român trebuie să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure din Maramureș unei asociații din Borșa. În eventualitatea în care retrocedarea nu va avea loc, România va fi obligată să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro.
Decizia CEDO se bazează pe constatările că dreptul de proprietate al reclamanților a fost încălcat. În urmă cu două decenii, deținătorii de păduri din Maramureș au obținut legal dreptul de a-și recupera proprietățile, însă acest drept nu a fost aplicat până în prezent.
CEDO a transmis statului român un termen de doi ani pentru a ajunge la o soluție amiabilă cu proprietarii pădurilor, dar după expirarea acestuia, a decis că, în absența retrocedării, România va trebui să aloce suma de 61,5 milioane de euro din bugetul de stat pentru despăgubiri. Această sumă trebuie plătită în termen de trei luni, în timp ce, dacă proprietarii aleg restituirea terenului, termenul este de 12 luni.
În plus, CEDO a stabilit că statul român trebuie să plătească despăgubiri și pentru alți 27 de reclamanți afectați de încălcarea dreptului de proprietate. Deși decizia este definitivă, autoritățile române pot solicita reexaminarea acesteia în fața Mării Camere a CEDO, dar doar în legătură cu cuantumul despăgubirilor.
Guvernul român a cerut reexaminarea dosarului din 2022, invocând suspiciuni legate de folosirea documentelor false de către Asociația Composesoratul Borșa pentru a se prezenta ca fiind continuatorii vechiului Composesorat Borșa, care a fost deposedat în 1948. Cu toate acestea, investigațiile realizate de autorități nu au dus la rezultate concrete.