Hot News
Nicușor Dan, declarație de presă la ora 14:00, după primirea „sute de pagini” de la magistrați referitoare la problemele din Justiție
Conducte de irigații furate în Oltenia. Hoții au săpat tranșee pe 2 km pentru a le dezgropa.
Rusia încearcă să epuizeze resursele europene prin sabotaje, România fiind printre țările vizate.
Wiz Khalifa, cel mai recent condamnat celebru căutat de Poliția Română. Cine se mai află pe lista fugarilor „de lux”
Farul Constanța întâlnește echipa din Cluj în lupta pentru calificarea în play-off-ul Superligii
CONTACT
PulsLocal
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sport
  • Curiozitati
  • Evenimente
Citind: Cele mai bune rețete de friptură pentru masa de Crăciun: Secretele bucătarilor pentru carne suculentă și fragedă.
Distribuie
Caută
PulsLocalPulsLocal
Font +/-Aa
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sport
  • Curiozitati
  • Evenimente
Caută
  • Politică
  • Local
  • Actual
  • Economic
  • Extern
  • Showbiz
  • Sport
  • Curiozitati
  • Evenimente
Urmați-ne
© 2024 pulslocal.ro
PulsLocal > Actual > Cele mai bune rețete de friptură pentru masa de Crăciun: Secretele bucătarilor pentru carne suculentă și fragedă.
Actual

Cele mai bune rețete de friptură pentru masa de Crăciun: Secretele bucătarilor pentru carne suculentă și fragedă.

Data: 21 decembrie 2025 - 11:07
Petrache Poenaru 162
Distribuie
cele mai bune retete de friptura pentru masa de craciun secretele bucatarilor pentru carne suculenta si frageda 6947b863afd8b

Sursa foto: Google Images

Rețete delicioase de friptură pentru masa de Crăciun

Friptura de Crăciun este un preparat emblematic al sărbătorilor, aducând în farfurie texturi savuroase care definesc mesele festive românești. De la porc rumen și aromat până la piept de curcan fraged, fiecare rețetă combină tradiția cu simplitatea tehnicii pentru a obține o carne suculentă, care încântă întreaga familie.

Friptură de porc cu piure de legume coapte

Pentru o friptură de porc reușită, se recomandă utilizarea cotletului, cu sau fără os, având suficientă slănină și șoric pentru a păstra suculența cărnii. Șoricul se crestează în pătrățele mici, iar carnea se condimentează cu sare și piper. Într-o tavă de cuptor, se așază la bază câteva bucăți de ceapă, căței de usturoi și felii de mere, pere sau gutui, după preferință. Deasupra se pune friptura pregătită, care se stropește cu aproximativ 500 ml de bere sau vin, amestecate cu câteva linguri de miere, și puțină apă, cât să acopere ușor carnea.

Tava se introduce în cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute, apoi se acoperă cu folie de aluminiu, iar temperatura se reduce la 175-180 de grade. Friptura continuă să se coacă până când carnea devine fragedă și rumenă uniform. Timpul de coacere depinde de greutatea bucății de carne; pentru o bucată de aproximativ două kilograme, friptura are nevoie de circa două ore și jumătate pentru a se găti complet.

La final, friptura trebuie lăsată să se odihnească cel puțin 20 de minute înainte de a fi tăiată și servită, pentru a păstra suculența cărnii. După coacere, carnea se acoperă cu hârtie de copt și folie alimentară, evitându-se staniolul, care poate accelera oxidarea acesteia.

Legumele rămase în tavă, împreună cu sosul format, se transferă într-un blender și se mixează până se obține un piure omogen. Se adaugă condimente precum rozmarin, cimbrișor, sare și piper, iar piureul se încălzește pe foc, adăugându-se puțină bere sau vin până ajunge la punctul de fierbere. Pentru a îngroșa sosul, se adaugă unt rece din frigider, iar gustul se ajustează cu sare, piper și, dacă este necesar, cu puțină miere sau zahăr brun.

Concluzie

Masa de Crăciun este mai mult decât un simplu prilej de a mânca; este un moment special în care familia se adună, respectă tradițiile și se bucură de aromele preparatelor festive, care aduc savoare fiecărui moment petrecut împreună.

Cele mai bune rețete de friptură pentru masa de Crăciun

Pentru a obține fripturi suculente și fragede de Crăciun, este important să alegi carne de calitate, cum ar fi mușchiul sau antricotul, care are un strat fin de grăsime. Înainte de gătire, carnea trebuie lăsată la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute și tapotată cu șervețele absorbante. Aceasta se condimentează generos cu sare și piper pe toate părțile.

Pentru a obține o rumenire perfectă, într-o tigaie mare, care poate fi utilizată și la cuptor, se încălzește ulei sau unt. Carnea se rumenește pe toate laturile până capătă o culoare frumoasă. La final, se adaugă câțiva căței de usturoi zdrobiți și crenguțe de rozmarin și cimbru pentru a intensifica aroma. Friptura se poate termina la cuptor, la 180°C, timp de 15-25 de minute, în funcție de gradul de gătire dorit. Este esențial să o lași să se odihnească câteva minute după ce o scoți din cuptor, astfel sucurile se redistribuie, păstrând carnea suculentă și fragedă.

Friptură de curcan

Pentru friptura de curcan, se recomandă utilizarea pieptului, care se marinează înainte de gătire pentru a obține o carne fragedă și aromată. Marinada se prepară din câteva linguri de ulei de floarea-soarelui, coaja și sucul a două portocale bio, o linguriță de piper zdrobit, jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată, puțin piper cayenne pentru un strop de picant, două boabe întregi de ienibahar, 250 ml vin alb și o lingură de miere. Este important de menționat că sare sau zahăr nu se adaugă, pentru a evita deshidratarea cărnii.

Pieptul de curcan se așază într-un vas împreună cu marinada și se dă la cuptor pentru aproximativ două ore.

Sos de merișoare pentru carnea de curcan

Sosul de merișoare este acompaniamentul perfect pentru carnea de curcan. Pentru preparare, 200 de grame de merișoare deshidratate se pun într-un vas, împreună cu 600 ml de apă și 500 ml de vin alb, lăsându-le la fiert la foc potrivit timp de 30-40 de minute, până când lichidul începe să scadă. Se adaugă coaja și sucul de la o portocală bio, precum și un baton de scorțișoară pentru aromă. Când compoziția se îngroașă, batonul de scorțișoară se scoate, iar sosul se blenduiește până se obține o pastă fină.

Etichete:craciunculinaredefripturaretete
Distribuie acest articol
Facebook Twitter E-mail Imprimare
Articolul precedent de ce s ar putea sa nu ne dam seama niciodata daca inteligenta artificiala devine constienta 6947ac2d4787e De ce s-ar putea să nu realizăm niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Articolul următor rezultate loto duminica 21 decembrie 2025 trageri speciale de craciun cu premii suplimentate milioane de euro in joc 6947bbf3ddc84 REZULTATE LOTO – Duminică, 21 decembrie 2025: Trageri Speciale de Crăciun cu premii suplimentate, milioane de euro în joc.
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele

Știri
nicusor dan declaratie de presa la ora 1400 dupa ce a primit sute de pagini de la magistrati despre problemele din justitie 6947e037dc0ef

Nicușor Dan, declarație de presă la ora 14:00, după primirea „sute de pagini” de la magistrați referitoare la problemele din Justiție

21 decembrie 2025 1
video conducte de irigatii furate in oltenia hotii au sapat transee pe 2 km pentru a le dezgropa 6947df2de75c3

Conducte de irigații furate în Oltenia. Hoții au săpat tranșee pe 2 km pentru a le dezgropa.

21 decembrie 2025 310
video rusia incearca sa epuizeze resursele europene prin sabotaje romania este printre tarile vizate 6947dbd3af913

Rusia încearcă să epuizeze resursele europene prin sabotaje, România fiind printre țările vizate.

21 decembrie 2025 256
video wiz khalifa cel mai recent condamnat celebru cautat de politia romana cine se mai afla pe lista fugarilor de lux 6947d80775514

Wiz Khalifa, cel mai recent condamnat celebru căutat de Poliția Română. Cine se mai află pe lista fugarilor „de lux”

21 decembrie 2025 136
farul constanta joaca la cluj pentru a ramane in cursa pentru play off ul superligii 6947d1e64c4ab

Farul Constanța întâlnește echipa din Cluj în lupta pentru calificarea în play-off-ul Superligii

21 decembrie 2025 394
video mesajul lui bolojan de ziua memoriei victimelor comunismului avem multe de corectat sa nu ne lasam atrasi de nostalgii periculoase 6947d1161dcfb

Mesajul lui Bolojan de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului: „Avem multe de corectat. Să nu ne lăsăm atrași de nostalgii periculoase”

21 decembrie 2025 371

Te-ar putea interesa și...

video corespondenta speciala digi 24 din sua ultimele pregatiri pentru ceremonia de investire a lui donald trump 678ca161c4ffc
Actual

Corespondență specială Digi 24 din SUA: ultimele pregătiri pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

19 ianuarie 2025 296
eurobarometru majoritatea europenilor vor ca ue sa se concentreze pe aparare si securitate 47 dintre romani sustin aceasta directie 67e24fa8f36da
Extern

Eurobarometru: Majoritatea europenilor doresc ca UE să acorde prioritate apărării și securității. 47% dintre români sprijină această direcție.

25 martie 2025 329
deputatul vexler renunta la ordinul national pentru merit dupa ce nicusor dan a contestat la ccr legea anti extremism 6870c27968d42
Actual

Deputatul Vexler renunță la Ordinul Național pentru Merit în urma contestației lui Nicușor Dan la CCR privind legea anti-extremism.

11 iulie 2025 141
video alerta de securitate pe aeroportul din strasbourg mai multi europarlamentari romani blocati la bordul avionului tarom 693feb885e3c4
Actual

Alertă de securitate pe aeroportul din Strasbourg. Mai mulți europarlamentari români, blocați la bordul avionului TAROM.

15 decembrie 2025 31
PulsLocal

PulsLocal.ro este platforma de știri care îți aduce informația de care ai nevoie.

FACEBOOK
Twitter
YOUTUBE

Rămâi informat și conectat la ceea ce contează – PulsLocal transformă fiecare știre într-o experiență clară și concisă, potrivită pentru ritmul tău.

  • © 2024 pulslocal.ro
  • Contact
  • Politica de confidenţialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Nume de utilizator sau Adresa de email
Parola

Ti-ai pierdut parola?