Umilința lui Hari Bucur Marcu în societatea post-comunistă
Expertul internațional în securitate militară, Hari Bucur Marcu, a declarat pe Facebook că se simte „mai umilit” acum decât pe vremea comunismului. El subliniază că, în trecut, umilința sa ca ființă umană era cauzată de sistemul comunist, în timp ce astăzi, umilința provine din atitudinea guvernanților și a societății. Marcu afirmă că guvernanții actuali decid pentru el și în numele lui, ignorându-i sentimentele și aspirațiile.
„Am ajuns astăzi la o vârstă la care jumătate din viață mi-am petrecut-o în comunism și cealaltă jumătate în post-comunism. Din păcate, nu sunt satisfăcut că a doua jumătate a vieții mele a fost liberă de umilințele comuniste. Din contră, sunt și mai umilit”, afirmă expertul.
Critica asupra guvernanților contemporani
Marcu compară atitudinea guvernanților de astăzi cu cea a liderilor comuniști, spunând că măcar aceștia din urmă ofereau explicații pentru acțiunile lor. „Comuniștii încercau să mă convingă că intențiile lor sunt bune, în timp ce guvernanții de azi nu se mai obosesc cu explicații. Tupeul lor este nemărginit”, adaugă el.
Hari Bucur Marcu descrie guvernanții actuali ca fiind „bogați, subinteligenți dar șmecheri, impostori cu titluri academice”, care nu sunt preocupați de binele poporului român. El consideră că această atitudine reflectă o satisfacție sadică în a demonstra publicului că sunt nepricepuți.
Umilința din partea societății
Pe lângă guvernanți, Marcu subliniază că și membrii societății contribuie la umilința sa. „Prin atitudinile lor, ei sugerează că este acceptabil să fim umiliți de cei fără merite”, afirmă expertul. El critică modul în care deciziile importante pentru România sunt luate de indivizi care nu au argumente sau competențe.
În concluzie, Hari Bucur Marcu își exprimă dezamăgirea față de starea societății românești contemporane, în care umilința și lipsa de respect față de cetățeni sunt predominante.
Reflecțiile lui Hari Bucur Marcu asupra umilirii în comunism
Hari Bucur Marcu a subliniat faptul că, pe vremea comunismului, cea mai mare „suferinţă individuală” a fost umilirea ca „fiinţă umană”. Aceasta nu se reducea doar la lipsurile materiale, ci la modul în care guvernanţii, dar şi cei care aveau un ascendent asupra sa, l-au tratat.
„De la preşedintele Republicii Socialiste România şi până la portarul de la cea mai modestă împrejmuire agricolă, fiecare şi-a folosit funcţia pentru a mă umili. Nu prin insulte, ci prin indiferenţă faţă de nevoile, aspiraţiile, valorile şi convingerile mele”, a afirmat acesta. El a remarcat că umilinţa era dureroasă, deoarece problemele erau definite greşit, iar soluţiile erau adoptate doar pentru satisfacţia personală a celor aflaţi la putere.
Marcu a adăugat că nu a fost un oportunist sau un lingău, ci a încercat să îşi exprime convingerile deschis, dorind să evite ca alţii să sufere aceleaşi umiliri pe care le-a experimentat el.