Problema retenției muncitorilor străini în România
România se confruntă cu o provocare semnificativă în ceea ce privește retenția muncitorilor străini. Anul trecut, au fost angajați aproximativ 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene, însă 65.000 dintre aceștia au ales să părăsească țara. Această tendință continuă și în 2024, când s-a raportat că aproape 100.000 de muncitori au fost angajați, iar din nou, un număr similar de angajați străini a plecat.
Cauzele plecării muncitorilor
Unul dintre motivele principale pentru care muncitorii străini părăsesc România este percepția că țara este doar un punct de tranzit, având în vedere că mulți candidați asiatici își doresc să ajungă în alte țări din Europa de Vest. Ana Călugăru, reprezentant al unei platforme de recrutare, subliniază că, în ciuda oportunităților de muncă, integrarea în anumite domenii nu este întotdeauna ușoară.
Sectorul muncii în România
Cele mai multe locuri de muncă disponibile pentru muncitorii străini se află în domeniile construcțiilor, HoReCa și livrări. Cu toate acestea, dificultățile de integrare și oportunitățile limitate de dezvoltare profesională contribuie la decizia acestora de a căuta alternative mai atractive în alte țări.