Guvernul renunță la impozitarea progresivă a pensiilor speciale
Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care a renunțat la impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Această măsură reintroduce cota unică de impozitare de 10% pentru sumele care depășesc plafonul lunar de 3.000 de lei, conform deciziei Curții Constituționale din decembrie anul trecut.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat că, deși inițial s-a luat o decizie de impozitare progresivă a pensiilor speciale în baza unui angajament PNRR, aceasta a fost declarată neconstituțională. Astfel, Guvernul a acționat rapid pentru a respecta hotărârea Curții Constituționale, revenind la impozitarea de 10% pentru pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei.
Curtea Constituțională a României a constatat că dispozițiile referitoare la impozitarea progresivă, stabilite prin Legea nr. 227/2015, sunt neconstituționale. Criticile vizează în special modalitatea de calcul a impozitului, care distinge între partea contributivă și cea necontributivă a pensiei. De asemenea, Curtea a subliniat că impozitarea unică, proporțională cu o valoare fixă este cea mai potrivită în contextul legislativ actual.
Conform prevederilor Legii fundamentale, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR, cu excepția cazului în care Parlamentul sau Guvernul le ajustează în acest interval pentru a se conforma Constituției României.