Elon Musk critică programul F-35 al Pentagonului
Elon Musk, miliardarul american și fondator al SpaceX și Tesla, a adus critici dure programului F-35, afirmând că avionul invizibil are un „design necorespunzător”. Aceste declarații au fost făcute pe rețeaua sa socială, unde Musk a descris producătorii acestui avion ca fiind „idioți”. Aceasta este o reacție la programul F-35, care va fi condus de Musk în calitate de șef al Departamentului Eficienței Guvernamentale, începând din 2025, în noul mandat al lui Donald Trump.
Mesaje postate de Musk pe rețeaua X
Musk a distribuit un videoclip în care se arată roiuri de drone coordonate, comentând: „Între timp, unii idioți încă fabrică avioane de luptă cu echipaj precum F-35.” În plus, el a adăugat un emoticon cu un coș de gunoi la mesajul său. Când un utilizator a apărat capacitățile avioanelor F-35, Musk a replicat că modelul are un „design defectuos”. El a continuat să argumenteze că avioanele de luptă cu echipaj uman sunt o soluție ineficientă pentru extinderea razei de acțiune a rachetelor, sugerând că dronele reutilizabile ar putea îndeplini această sarcină fără a necesita un pilot uman.
Musk și tehnologia invizibilă
Elon Musk a mai adăugat că tehnologia invizibilă (stealth) este „ridicol de ușor” de depășit, întărind astfel argumentele sale împotriva F-35. Deși a avut comentarii critice în trecut referitoare la acest program, Musk nu se oprește aici.
Expert în tehnologie militară: Criticile lui Musk sunt defectuoase
Mauro Gilli, cercetător în tehnologie militară la ETH Zurich, a declarat că, deși programul F-35 se confruntă cu probleme reale, modul în care Musk și-a exprimat opiniile este inadecvat. Potrivit lui Gilli, problemele majore ale programului sunt legate de costurile ridicate și întârzierile semnificative, care nu au legătură cu echipajul uman. „Principala sursă a costurilor și problemelor era reprezentată de electronice și, în special, software”, a explicat el.
Gilli a subliniat că aceste probleme ar fi chiar mai costisitoare în cazul dronelor. „O dronă care operează în spațiul aerian inamic nu va putea fi controlată de la distanță, având nevoie de un nivel înalt de autonomie, care implică costuri și tehnologii complexe”, a precizat el. De asemenea, a subliniat că o dronă reutilizabilă ar necesita aceleași capabilități stealth ca F-35 pentru a evita sistemele de apărare antiaeriană, făcând argumentele lui Musk irelevante.
Posibile implicații ale poziției lui Musk în administrația Trump
Deși nu este clar dacă Musk va încerca să influențeze planurile sau costurile programului F-35 în noua sa funcție, este evident că atât el, cât și Vivek Ramaswamy, care va colabora cu el în conducerea Departamentului Eficienței Guvernamentale, intenționează să abordeze problemele de risipă și fraudă în cadrul programelor guvernamentale.
Costurile Avionului F-35 și Provocările Tehnologice
Costurile pentru programul avionului de vânătoare F-35, dezvoltat de Lockheed Martin, au atins suma impresionantă de 485 de miliarde de dolari. Această creștere de 10% înregistrată în acest an este necesară pentru îmbunătățirea sistemului de răcire a motorului, conform informațiilor furnizate de Pentagon.
În cadrul planurilor Statelor Unite, se intenționează producerea a aproximativ 3.000 de avioane F-35, dintre care în jur de 1.000 au fost deja livrate forțelor armate americane și aliaților acestora. Se estimează că durata de viață a acestor avioane se va încheia cel mai devreme în anul 2088, ceea ce va genera costuri totale de producție și mentenanță de aproximativ 2 trilioane de dolari.
Opinie despre F-35 și Inovațiile în Domeniul Militar
Elon Musk a declarat anterior că „F-35 nu ar avea nicio șansă” în fața unei drone militare controlate de la distanță, dar care beneficiază de o manevrabilitate îmbunătățită prin intermediul inteligenței artificiale.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a subliniat că, în viitor, se preconizează desfășurarea a 700 de avioane F-35 în Europa, dintre care doar 60 vor fi operate de către Statele Unite.