Deficiențe grave descoperite la petrolierul Eagle S
Finlanda a identificat „deficiențe serioase” la petrolierul Eagle S, care este suspectat că face parte din „flota din umbră” a Rusiei și a fost reținut în urma deteriorării cablurilor din Marea Baltică, conform Radio Free Europe. Directorul general al Sectorului Maritim la Agenția finlandeză de Transport și Comunicații (Traficom), Sanna Sonninen, a declarat că operarea navei este interzisă până la remedierea acestor deficiențe.
„Remedierea deficiențelor va necesita asistență externă pentru reparații și va lua timp”, a adăugat Sonninen într-un comunicat publicat pe 8 ianuarie. În prezent, Finlanda efectuează o anchetă penală asupra petrolierului Eagle S, suspectat de sabotarea cablului de alimentare EstLink-2, care transportă electricitate între Finlanda și Estonia.
Incidentul a avut loc pe 25 decembrie, iar autoritățile finlandeze suspectează că deteriorarea cablului a fost cauzată de o navă care și-a târât ancora pe fundul mării. Recent, o ancoră a fost recuperată din Marea Baltică ca parte a investigațiilor, iar Biroul Național de Investigații al Finlandei (NBI) a comunicat că locația în care a fost găsită ancora coincide cu traseul navei Eagle S.
În contextul amenințărilor la adresa infrastructurii maritime, presa finlandeză de stat, YLE, a raportat că nave NATO vor începe să patruleze zonele din Marea Baltică unde circulă cablurile, cu scopul de a descuraja eventualele acte de sabotaj. Până la 10 nave vor participa la aceste patrule de securitate, care vor dura cel puțin până în aprilie.
Pe de altă parte, Moscova a negat orice legătură cu petrolierul Eagle S, afirmând că reținerea acestei nave de către Finlanda nu este o chestiune care îi privește.
Deficiențe grave descoperite la petrolierul Eagle S
Autoritățile finlandeze au identificat probleme serioase la petrolierul Eagle S, care este suspectat de implicare în sabotarea cablurilor din Marea Baltică. Aceste descoperiri ridică semne de întrebare cu privire la activitățile navei și la posibila ei legătură cu incidentele anterioare care au vizat infrastructura din regiune.
Rusia, pe de altă parte, a negat constant orice implicare în aceste incidente, susținând că nu are legătură cu atacurile asupra infrastructurii din Marea Baltică. Aceste afirmații vin în contextul în care tensiunile în zonă continuă să crească.