„`html
Generalul Bălăceanu despre dosarul corvetelor: Iohannis ar fi putut găsi soluții
Generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO, a declarat că este „revoltător” faptul că România dispune de sume alocate de ani de zile pentru dezvoltarea forțelor navale, dar nu a reușit să finalizeze contractul pentru achiziția corvetelor multifuncționale. El crede că, dacă președintele Klaus Iohannis și-ar fi propus, ar fi găsit soluții în discuțiile cu președintele francez Emmanuel Macron pentru deblocarea acestui dosar.
„Decizia trebuie luată, în primul rând, la nivel politic, pentru că presupune o acțiune politică majoră. Dacă președintele Iohannis ar fi insistat în discuțiile cu președintele Macron, ar fi putut ajunge la o soluție pentru acest dosar eșuat”, a explicat Bălăceanu.
În august 2023, Ministerul Apărării a anunțat anularea procedurii de atribuire din Programul de înzestrare „Corvetă multifuncțională”, deoarece ofertantul câștigător nu a semnat acordul-cadru. România a început discuțiile pentru achiziționarea corvetelor în 2016, iar în 2019, contractul în valoare de 1,2 miliarde de euro cu Naval Group nu a fost semnat.
Bălăceanu subliniază că, fără implicarea decidenților și fără o abordare politică adecvată, România riscă să nu-și dezvolte capabilitățile necesare apărării, în contextul provocărilor actuale de securitate din Marea Neagră.
„`
Generalul Bălăceanu despre „dosarul eşuat” al corvetelor
Generalul Virgil Bălăceanu a comentat recent despre dificultățile legate de achiziția corvetelor, subliniind că, dacă președintele Klaus Iohannis ar fi dorit cu adevărat, ar fi putut găsi o soluție prin discuții cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
În opinia sa, realitățile actuale ale flotei navale românești sunt alarmante. Bălăceanu a evidențiat că, în ciuda faptului că România se mândrește cu două fregate, capabilitățile de luptă ale acestora sunt limitate. El a subliniat că fregata „Mărăşeşti”, produsă de industria românească și echipată cu armament sovietic, este singura care poate desfășura o misiune reală de apărare maritimă și costieră. Aceasta este o vulnerabilitate majoră pentru România, care nu este adesea recunoscută sau discutată deschis.