BP, o țintă de preluare în sectorul energetic
Grupul britanic BP a devenit din nou un subiect de discuție pe piața energetică, fiind văzut ca o posibilă țintă de preluare. Analiștii din industrie își pun întrebări cu privire la disponibilitatea potențialilor cumpărători de a face un astfel de pas, conform CNBC.
Recent, BP a efectuat o repoziționare strategică, anunțând o reducere a investițiilor în energia regenerabilă și o redirecționare a capitalului către sectorul său principal, petrol și gaze, în scopul recâștigării încrederii investitorilor. Această schimbare a generat „interes semnificativ” pentru activele non-strategice ale companiei, conform declarațiilor CEO-ului Murray Auchincloss.
Pretul scăzut al acțiunilor BP a readus în discuție posibilitatea unei fuziuni cu rivala Shell, în timp ce alte companii americane, precum ExxonMobil și Chevron, sunt de asemenea menționate ca potențiali cumpărători. Maurizio Carulli, analist în domeniul energiei, a afirmat că BP este fără îndoială o țintă de preluare, având în vedere tendințele de consolidare din sectorul resurselor.
În ultimul an, ExxonMobil a finalizat achiziția de 60 miliarde de dolari a Pioneer Natural Resources, iar Chevron este în curs de a prelua Hess pentru 53 miliarde de dolari, deși acest acord se confruntă cu incertitudini legale. Carulli a subliniat că Chevron ar putea fi un cumpărător viabil pentru BP, mai ales dacă tranzacția cu Hess nu se va realiza.
Cu toate acestea, o fuziune între BP și Shell ar putea întâmpina obstacole din partea autorităților antitrust și din cauza disciplinei financiare impuse de noul CEO al Shell, Wael Sawan. Allen Good, director de cercetare la Morningstar, a menționat că, deși o fuziune BP-Shell este posibilă, este improbabilă pe termen scurt, dar nu exclude o preluare de către Chevron.
Pe fondul tranziției energetice și al presiunilor din partea investitorilor, companiile din sectorul petrolier caută să reducă costurile și să optimizeze returnarea capitalului investitorilor.
BP, țintă de preluare în sectorul energetic
Recent, Michele Della Vigna, șeful cercetării pentru resurse naturale EMEA la Goldman Sachs, a descris strategia actuală a BP ca fiind ”înțeleaptă și bine gândită”. Totuși, el a avertizat că aceasta s-ar putea să nu fie suficientă pentru a răspunde cerințelor investitorilor activiști, cum ar fi fondul american Elliott Management, care deține aproape 5% din acțiunile BP.
Grupul activist Follow This a solicitat recent acționarilor să voteze împotriva reconfirmării lui Helge Lund ca președinte al consiliului, protestând astfel față de renunțarea companiei la strategia verde. BP a anunțat că Lund va părăsi funcția cel mai probabil în 2026.
Della Vigna a identificat trei direcții potențiale pentru creșterea valorii BP:
- Monetizarea participației la Rosneft, compania petrolieră de stat din Rusia, din care BP s-a retras în 2022, după invazia Ucrainei.
- Valorificarea diviziei de marketing și retail, care ar putea atrage un multiplu de 10 ori EBITDA, depășind evaluarea generală a companiei.
- Repoziționarea geografică, având în vedere că BP are cea mai mare expunere pe SUA (aproximativ 40% din fluxul de numerar), ceea ce ar putea justifica o relocare a listării sau o fuziune transatlantică.
Della Vigna a concluzionat că „faptul că BP este listată în Marea Britanie, o regiune unde companiile din sector primesc cele mai mari reduceri de evaluare, nu mai pare potrivit”.