Grevă de avertisment la IAR Ghimbav
Sindicatul din cadrul IAR Ghimbav a anunțat organizarea unei grevă de avertisment, programată pentru joi dimineața, ca reacție la modificările impuse prin Ordonanța de Urgență (OUG) privind reducerea cheltuielilor bugetare. Această ordonanță prevede că bonificația acordată prin Contractul Colectiv de Muncă la pensionare va fi plătită în tranșe, iar suma maximă va fi plafonată la un salariu de bază.
Federația IndustriAll BNS a declarat că greva se va desfășura între orele 7.00 și 9.00, având ca scop contestarea politicii sociale și economice a Guvernului, conform articolului 155 din Legea 367/2022. Motivele principale ale grevei sunt legate de impactul prevederilor din OUG nr. 156/2024, care afectează aplicarea contractului colectiv de muncă și negocierea acestuia.
Conform OUG nr. 156/2024, bonificația de 8% din salariul de bază pentru fiecare an lucrat în IAR S.A. va fi acordată eşalonat, pe o perioadă de cinci ani, în tranșe anuale egale. De asemenea, ordonanța impune o limitare a valorii acestei bonificații la maxim un salariu de bază. Salariații consideră că modificarea unilaterală a drepturilor salariale câștigate este neconstituțională, așa cum a statuat și Curtea Constituțională în decizia nr. 872/2010.
Sindicaliștii subliniază că respectarea acordurilor colective este esențială pentru menținerea unui echilibru între salariați și angajatori. Orice modificare unilaterală a drepturilor stabilite prin Contractele Colective de Muncă, fără un acord prealabil, constituie o încălcare a principiului protecției juridice.
De asemenea, se menționează că ordonanța subminează rolul Sindicatului ICA, iar dispariția certitudinii privind respectarea acordurilor negociate colectiv va conduce la o scădere a gradului de sindicalizare. Această situație creează, de asemenea, discriminări între salariați, contrar principiului de egalitate stipulat în Constituție.
Grevă de avertisment la IAR Ghimbav
Angajații de la IAR Ghimbav au inițiat o grevă de avertisment în semn de protest față de modificările aduse bonusului de pensionare prin ordonanța cunoscută sub denumirea de „ordonanța trenuleț”.
Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 suspendă aplicarea unor drepturi negociate anterior în contractul colectiv de muncă (CCM) valabil pentru IAR S.A., ceea ce creează o discriminare evidentă în raport cu alte societăți comerciale din România.
Angajații subliniază că OUG nr. 156/2024 afectează disproporționat societățile și lucrătorii din companiile unde statul este acționar unic sau majoritar, intervenind în mod brutal în economia de piață și favorizând societățile unde statul nu deține o astfel de participație.