Importuri-record de electricitate în România
România a înregistrat importuri de electricitate care au depășit, joi, pragul de 3.000 de MW, pentru a doua zi consecutiv. Aceasta se întâmplă în condițiile în care producția de energie regenerabilă este aproape inexistentă, iar unii producători aleg să își reducă intenționat producția pentru a evita costurile mari pe piața de echilibrare, conform reprezentanților Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Un aspect important este că, pe piața de echilibrare, prețurile au crescut semnificativ, ceea ce face ca orice abatere de la prognoza inițială de producție să fie costisitoare. Cristian Culea, membru în Comitetul director al AFEER, a explicat că unii producători ar putea genera mai multă electricitate, dar aleg să nu o facă pentru a evita cheltuieli suplimentare în cazul unor dezechilibre.
Conform datelor, în dimineața zilei de joi, România a importat 3.046 MW de electricitate, în condițiile în care consumul era de 8.657 MW, iar producția internă de doar 5.610 MW. Aceasta este o situație fără precedent, iar în primele nouă luni ale acestui an, importurile de electricitate au crescut cu 86% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform raportului Transelectrica.
În acest context, Consiliul Concurenței a demarat o analiză a prețurilor mari de pe piața de echilibrare, care au un impact semnificativ asupra facturilor consumatorilor. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a subliniat necesitatea de a spori concurența și transparența pe această piață.