Executarea silită a lui Klaus Iohannis în cazul celor două case aflate în litigiu
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au publicat motivarea în dosarul care vizează cele două case aflate în litigiu, deținute de președintele Klaus Iohannis. Odată cu publicarea motivării, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pot demara procedura de executare silită împotriva președintelui.
Pe 24 septembrie, instanța a pronunțat o decizie definitivă într-un litigiu din 2016 legat de moștenirea unui imobil din Sibiu, care a aparținut soției președintelui. Procesul a fost pierdut de Rodica Baștea, o prietenă a soților Iohannis, și se referă la un imobil situat pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu.
Decizia ICCJ a respins recursul formulat de Rodica Baștea împotriva unei hotărâri anterioare, stabilind astfel că sumele încasate din chirii de familia Iohannis au fost obținute ilegal. Aceasta înseamnă că ANAF va putea începe, în curând, executarea silită pentru recuperarea acestor fonduri.
În răspunsul oferit de ANAF în aprilie, s-a menționat că, din cauza litigiilor legate de moștenire, nu se pot recupera alte imobile deținute de președinte, inclusiv un spațiu comercial din strada Nicolae Bălcescu 29 și suma de 260.000 de euro obținută din chirii. Această situație complicată este rezultatul unei istorii controversate a proprietăților, care au fost naționalizate în anii 1960, iar familia Iohannis le-a achiziționat ulterior cu fonduri provenite din chirii.