Cel mai scump tarif pentru apă potabilă în România
Compania de Apă Buzău, operatorul regional de apă și canalizare din județ, a stabilit, la începutul anului, cel mai mare tarif din România pentru apa potabilă, de 10,06 lei/mc, fără TVA, conform informațiilor transmise de Agerpres. Aceasta este pentru al doilea an consecutiv când Buzău se află pe prima poziție în acest clasament.
Pe următoarele locuri în ierarhia tarifelor se află companiile din Bacău, Brăila, Prahova și Vaslui, care practică prețuri mai mici, dar încă semnificative. De exemplu, Compania de Apă Bacău are un tarif de 9,88 lei/mc, iar operatorii din Brăila, Prahova și Vaslui aplică un preț de 9,66 lei/mc, toate fără TVA.
Factori care influențează prețul apei potabile
Potrivit Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), aceste prețuri reflectă o strategie tarifară legată de cofinanțarea unor investiții din fonduri europene, dar și impactul inflației. Economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii, a explicat că, de la începutul anului 2021, prețurile au crescut semnificativ din cauza inflației, care a influențat aproximativ 70% din tarifele actuale.
Cel mai mic preț pentru apă potabilă
În contrast cu Buzău, Aquatorontal SRL din Timiș oferă cel mai ieftin tarif pentru apă potabilă, de 3,52 lei/mc, fără TVA. Această diferență de preț este explicată prin eficiența sistemelor de distribuție utilizate de fiecare operator. Astfel, companiile care pompează apa de mai multe ori înainte de a o livra consumatorilor au costuri mai mari, ceea ce se reflectă în tarifele practicate.