Kelemen Hunor: Asocierile lui Călin Georgescu cu rețeaua Caraman
Într-un interviu acordat publicației maghiare Maszol, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a adus în discuție legăturile dintre Călin Georgescu și rețeaua de spionaj Caraman. Hunor a evidențiat că, în ciuda afirmațiilor lui Georgescu de a fi un reprezentant al curentului anti-sistem, acesta este, de fapt, un „om al vechiului sistem” care poate fi asociat cu rețeaua construită de regimul comunist.
Hunor a menționat că mentorul lui Georgescu, Mircea Malița, a avut conexiuni cu rețeaua Caraman, care a infiltrat NATO și a furnizat informații KGB-ului, condus de fostul general de securitate Mihai Caraman. „El (Călin Georgescu – N.R.) nu este anti-sistem, ci aparține vechiului sistem”, a subliniat liderul UDMR.
De asemenea, Kelemen Hunor a atras atenția asupra influenței unei rețele de rezerviști care îl susțin pe Georgescu și care au mobilizat resurse pentru a-l promova. „O mare parte a problemelor își au originea în țară”, a adăugat acesta, făcând referire la impactul pe care aceste legături îl pot avea asupra societății românești.
Astfel, Kelemen Hunor a expus preocupările sale legate de trecutul lui Georgescu și de implicațiile pe care acestea le pot avea asupra percepției publicului și încrederii în instituții.
Kelemen Hunor și Legătura cu Rețeaua Caraman
Kelemen Hunor a declarat că Călin Georgescu poate fi asociat, prin mentorul său, cu rețeaua Caraman, care a spionat NATO pentru KGB. Această afirmație subliniază îngrijorările legate de transparența și responsabilitatea liderilor în fața societății.
Cine a fost Mihai Caraman
Mihai Caraman a fost un agent dublu care a spionat în Occident atât pentru regimul comunist din România, cât și pentru Uniunea Sovietică (KGB). În anii ’50 și ’60, el a reușit să penetreze structura NATO, transmițând informațiile obținute atât Direcției de Informații Externe a Securității din România, cât și KGB-ului.
Caraman a fost expulzat din Franța după ce breșa de securitate NATO a fost descoperită, continuându-și cariera în alt compartiment al Securității. După Revoluția anticomunistă din 1990, el a fost reactivat și numit în funcția de ministru-adjunct al Apărării, precum și în funcția de director al Serviciului Român de Informații Externe.
Caraman a fost demis din funcția de șef al SIE în urma presiunilor exercitate de secretarul general al NATO, Manfred Worner. A decedat anul trecut, la vârsta de 95 de ani.