Kommersant: Rusia va achiziționa gaz pentru Transnistria de pe piețele spot europene
Moscova explorează opțiunea de a furniza gaze Transnistriei prin achiziționarea de gaze de pe piața spot europeană, utilizând o companie intermediară, conform ziarului financiar rus Kommersant. Această abordare se distinge de propunerea anterioară de a utiliza Turkish Stream pentru livrări, așa cum a sugerat Chișinăul.
Informațiile au apărut după vizita liderului regiunii separatiste transnistrene la Moscova, în urma căreia acesta a anunțat reluarea iminentă a livrărilor de gaz. De asemenea, s-a menționat că Transnistria, care se confruntă cu frig și pene de curent, așteaptă un ajutor umanitar din partea Federației Ruse.
Sursa din Kommersant indică faptul că schema propusă ar implica achiziționarea a aproximativ 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi în perioada ianuarie-aprilie, cu costuri estimate la 164 de milioane de dolari, sumă care ar putea fi compensată din bugetul rus.
În contextul acestui plan, livrările către Tiraspoltransgaz din Transnistria ar putea fi realizate nu prin Moldovagaz, care deține monopolul, ci prin compania Natural Gaz D.C., care a semnat un contract-cadru de furnizare a gazului.
Sursele susțin că volumul de gaz ar fi suficient pentru a acoperi consumul intern al Transnistriei, dar nu și pentru a permite exportul de electricitate către malul drept al Nistrului.
În același timp, premierul moldovean Dorin Recean a confirmat că Arcadie Vicol, coproprietarul companiei intermediare, a fost audiat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în legătură cu intențiile sale de a organiza livrările de gaze. Vicol a negat acuzațiile și a afirmat că discuțiile cu SIS s-au concentrat pe detalii contractuale.
Rusia va achiziționa gaz pentru Transnistria de pe piețele spot europene
Conform unui articol publicat de Kommersant, Rusia intenționează să cumpere gaz pentru Transnistria prin intermediul piețelor spot europene. Această decizie survine în contextul întreruperii livrărilor de gaze către această regiune, care a dus la o criză energetică semnificativă.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Chișinăul nu va împiedica administrația transnistrenă în eforturile sale de a găsi soluții pentru criza energetică, menționând că permite livrările de gaz în Transnistria pentru a atenua situația umanitară.
Specialiștii intervievați de Kommersant au subliniat complexitatea negocierilor necesare pentru utilizarea gazoductului Transbalcanic și a gazoductului Turkish Stream pentru livrările de gaz către Transnistria. Aceștia au explicat că achiziția de gaz pe piețele spot din Europa este o metodă mai simplă și mai rapidă, iar Gazprom, nefiind implicat în acest proces, nu va suporta costuri suplimentare.
Articolul menționează că, din cauza dificultăților în aprovizionarea cu energie, Transnistria a intrat sub un regim economic de urgență, iar centralele electrice din zonă au fost nevoite să se adapteze, funcționând cu combustibili alternativi.