O zi la stânele din Runcu
În satele din zona Runcu, județul Gorj, ciobanii urcă primăvara în stânele de la munte, unde transformă laptele oilor în brânză, respectând rețetele tradiționale transmise din generație în generație. Aceștia se trezesc devreme, în jurul orei 05:00-05:30, pentru a începe activitatea de muls.
„Legătura dintre oi și om e laptele”, afirmă cu mândrie un cioban, care își descrie cu pasiune munca. După muls, oile sunt duse la păscut, iar ciobanii revine cu ele la stână la prânz. Procesul de preparare a brânzei începe imediat după muls, iar ciobanii folosesc cheag pentru a coagula laptele. Temperatura ideală pentru fermentare este între 28-30 de grade, iar brânza se scurge în sădilă după ce a fost spartă.
La stână, kilogramul de brânză se vinde cu 35 de lei, fiind cu aproape 10 lei mai ieftin decât în piețele locale. Ciobanii subliniază că preferă brânza pe care o prepară ei înșiși, fiind siguri de calitatea și naturalețea produsului. „Ce știu că fac eu, e făcut de mine, de mâna mea, știu că e curat, e natural, nu-i cu niciun fel de chimicale”, adaugă un cioban, evidențiind astfel legătura strânsă dintre om și natură.