Mădălin Hodor despre declarația lui Crin Antonescu
Vicepreședintele Colegiului CNSAS, Mădălin Hodor, a oferit detalii în exclusivitate pentru Digi 24 referitoare la declarația lui Crin Antonescu dată în anii ’80, în contextul unei tentative de fugă din țară a unui prieten. Hodor a subliniat că, din documentele analizate, rezultă că Antonescu nu a fost nici lucrător, nici colaborator al Securității.
„Noi eliberăm aceste documente în regim legal. Nu putem elibera documente la cererea oricui. Totuși, dau șanse foarte mari ca această declarație să ajungă publică, așa cum a declarat Antonescu că intenționează să o facă”, a afirmat Hodor, referindu-se la dorința lui Crin Antonescu de a face publică declarația respectivă.
Hodor a confirmat că instituția CNSAS a stabilit încă din 2005 că Antonescu nu a avut legături cu Securitatea, menționând că documentele existente susțin afirmațiile lui Antonescu despre incidentul din 1987. „Documentele confirmă întru totul ceea ce a spus Crin Antonescu despre povestea din 1987”, a declarat Hodor.
În concluzie, Mădălin Hodor a reafirmat că nepublicarea declarației lui Crin Antonescu respectă procedurile legale, având în vedere contextul în care a fost dată, adică în cadrul unei cercetări informativă de către Securitate.
Mădălin Hodor despre publicarea declarației lui Crin Antonescu
Mădălin Hodor, vicepreședintele colegiului CNSAS, a declarat că există șanse semnificative ca declarația lui Crin Antonescu să devină publică, în cazul în care acesta face o cerere formală. Hodor a explicat că CNSAS nu funcționează ca o poliție politică și nu eliberează documente din dosarele personale ale indivizilor fără o solicitare legală.
„Dacă domnul Antonescu solicită să eliberăm această declarație, noi o vom elibera, iar el va decide ce face cu informațiile”, a afirmat Hodor. De asemenea, el a subliniat că declarațiile depuse de Antonescu și de alte persoane implicate în cazul prietenului său, care a încercat să fugă din țară, au fost similare, toți afirmând că nu aveau cunoștință despre tentativa de evaziune.
În plus, cercetătorul Mihai Demetriade a explicat pe pagina sa de Facebook că notele de constatare au un caracter secret de serviciu și nu devin publice decât în urma contestării adeverințelor emise în instanță. Astfel, acestea devin consultabile doar în anumite condiții legale.
În concluzie, Hodor a reafirmat că CNSAS este deschis la solicitările legale și că publicarea declarației lui Antonescu depinde exclusiv de voința acestuia de a face o cerere oficială.