Marea Britanie și Franța negociază o „coaliție a bunăvoinței” pentru Ucraina
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron participă la discuții cu 37 de țări pentru a forma o „coaliție a bunăvoinței” dedicată Ucrainei, cu scopul de a întări poziția acesteia în cadrul negocierilor de pace. Conform Bloomberg, această inițiativă a fost generată în contextul eforturilor de mediere în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
„Coaliția bunăvoinței” va include state din Europa, Comunitatea Națiunilor și Asia, care vor oferi suport sub formă de finanțare, trupe, avioane sau nave militare, pentru a proteja Ucraina de o nouă agresiune din partea Rusiei. Într-o întâlnire recentă la Paris, țări non-NATO precum Australia, Japonia și Noua Zeelandă au fost invitate să participe la discuții cu lideri militari din zeci de națiuni europene și Canada.
Fiecare națiune participantă a fost întrebată despre contribuțiile pe care este dispusă să le ofere. Cele care nu intenționează să desfășoare trupe în Ucraina au fost solicitate să considere desfășurarea de forțe în țările europene învecinate sau să ofere alte forme de sprijin, inclusiv nave de deminare, avioane și date de informații.
În zilele următoare, liderii militari vor prezenta opțiuni detaliate pentru forțele de menținere a păcii în Ucraina, care vor fi discutate cu alți lideri mondiali într-o conferință virtuală programată pentru acest weekend. Planul va fi ulterior prezentat lui Donald Trump, care va oferi garanții de securitate americane, inclusiv suport aerian și servicii de informații, fără desfășurarea de trupe americane în operațiuni de menținere a păcii.
Starmer a subliniat importanța abordării problemelor legate de răpirea copiilor ucraineni de către Rusia în cadrul acestui acord. De asemenea, el a declarat că Regatul Unit este pregătit să sprijine „coaliția bunăvoinței” cu resurse reale, subliniind totodată că este esențial ca națiunile europene să își asume responsabilitatea, în timp ce sprijinul din partea SUA rămâne crucial.