Mitul producerii de energie în România
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că ideea conform căreia România este un „mare producător de energie” este un mit, valabil doar cu 30 sau poate 20 de ani în urmă. În perioada 2009-2022, țara a închis capacități de producție care totalizau peste 7.000 de megawați, echivalentul a 10 reactoare de la centrala nucleară de la Cernavodă.
Burduja a subliniat că lipsa acestor capacități de producție contribuie la costurile ridicate ale energiei importate pe piața SPOT. El a explicat că, deși românii beneficiază de prețuri relativ mici pentru energia electrică și gaz, pe piața zilei următoare, există zile în care prețurile din România sunt comparabile cu cele din alte state europene, precum Bulgaria, Grecia, Polonia și Ungaria.
Ministrul a indicat că această situație se datorează atât cererii mari, cât și ofertei limitate. În plus, Burduja a afirmat că autoritățile au început să abordeze aceste probleme, România atrăgând 14 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului energetic. Investițiile planificate vor duce la dublarea producției de energie electrică în următorii 5-6 ani, schimbând astfel peisajul energetic al țării.