Represaliile Moscovei după atacurile ucrainene cu rachete ATACMS
Ucraina a lansat recent atacuri cu rachete americane ATACMS asupra teritoriului rus, vizând în special pozițiile sistemelor antiaeriene din provincia Kursk. Ministerul rus al Apărării a confirmat că aceste atacuri au avut loc pe 23 și 25 noiembrie, cu pierderi în rândul militarilor ruși și avarii aduse echipamentului militar.
În urma acestor evenimente, Moscova se pregătește să răspundă, afirmând că își monitorizează situația și lucrează la un răspuns adecvat. De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia va reacționa într-un mod „decisiv și simetric” la orice escaladare a conflictului.
Atacurile cu rachete ucrainene au fost posibile datorită autorizațiilor primite de la Statele Unite și Regatul Unit pentru a viza ținte militare pe teritoriul rus. Aceste măsuri au fost susținute și de Franța, care a oferit rachete SCALP Ucrainei, extinzând astfel capacitățile ofensive ale forțelor ucrainene.
Cu toate acestea, experții militari subliniază că, pentru a schimba echilibrul de forțe în conflict, Ucraina ar trebui să lanseze un număr semnificativ de rachete și să depășească apărarea antiaeriană rusă pentru a lovi ținte strategice critice.
Moscova pregătește represalii după atacurile ucrainene cu rachete ATACMS
După ce Ucraina a lansat din nou atacuri cu rachete ATACMS asupra teritoriului rus, Moscova a răspuns prin anunțarea unor posibile represalii. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că declarațiile privind escaladarea conflictului sunt iresponsabile și că trebuie să se țină cont de noua doctrină nucleară revizuită a Rusiei.
Conform acestei doctrine, Rusia a redus pragul utilizării armelor nucleare și va considera orice agresiune din partea unui stat non-nuclear, sprijinit de o putere nucleară, ca fiind un atac comun. Aceasta înseamnă că Moscova ar putea răspunde cu represalii nucleare, chiar și în cazul unor atacuri convenționale masive ce ar implica rachete sau drone asupra teritoriului său.
Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a avertizat că transferul de arme nucleare către Ucraina din partea Occidentului ar fi perceput de Rusia ca un atac nuclear, ceea ce ar justifica un răspuns pe măsură. De asemenea, el a subliniat că orice atac asupra Rusiei efectuat de un membru al unei alianțe militare va fi considerat un atac al întregii alianțe.
Astfel, Moscova se pregătește să răspundă ferm la provocările venite din partea Ucrainei și să își apere suveranitatea în fața escaladării tensionate a conflictului.