Vot de încredere pentru guvernul lui Tusk în Parlamentul Poloniei
Guvernul proeuropean al lui Donald Tusk se confruntă, miercuri, cu un vot de încredere în parlament, după un rezultat nefavorabil în alegerile prezidenţiale recente. Votul a fost convocat de Tusk după ce candidatul naţionalist Karol Nawrocki a câştigat alegerile prezidenţiale, ceea ce a reprezentat o slăbire semnificativă pentru coaliţia de guvernare.
Nawrocki a obţinut 51% din voturi, învingându-l pe primarul proeuropean al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a obţinut 49%. Analiştii sugerează că Nawrocki, un susţinător al preşedintelui american Donald Trump, va încerca să destabilizeze guvernul lui Tusk și să întărească opoziția. Tusk, liderul coaliţiei formate din Platforma Civică, Polonia 2050, Partidul Ţărănesc Polonez şi Noua Stângă, trebuie să susţină un discurs în faţa deputaţilor înainte de vot.
Deşi coaliţia lui Tusk controlează o majoritate în parlament, cu 242 din 460 de locuri, există tensiuni interne, în special cu Partidul Ţărănesc, care solicită o politică mai strictă în privinţa imigraţiei. Tusk consideră că votul de încredere ar putea reprezenta un „nou început” pentru guvernul său, pe care intenţionează să-l îmbunătăţească.
Pe plan internațional, dificultățile coabitării ar putea afecta relațiile cu Bruxelles-ul, în special în privința statului de drept, având în vedere că Nawrocki susține reformele judiciare controversate promovate de guvernul anterior. De asemenea, relațiile cu Ucraina ar putea deveni mai complicate, dat fiind că noul președinte se opune aderării Ucrainei la NATO.
Vot de încredere pentru guvernul lui Tusk în Parlamentul Poloniei
Parlamentul Poloniei se pregătește să acorde un vot de încredere guvernului condus de Donald Tusk. Acesta vine după ce candidatul său a suferit o înfrângere în alegerile prezidențiale recente. Tusk a fost un lider proeminent în politica poloneză, iar acest vot este esențial pentru stabilitatea noului său guvern.
În acest context, Partidul Lege și Justiție (PiS) a exprimat îngrijorări cu privire la posibilele încercări de a anula rezultatul alegerilor, subliniind importanța respectării voinței alegătorilor. Aceștia au declarat că votul a fost „deja decis” și au avertizat împotriva oricărei acțiuni care ar putea afecta libertatea de alegere a cetățenilor.