Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut ușor în martie, conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Această creștere a fost determinată în principal de majorarea cotațiilor la uleiuri vegetale, care au compensat scăderile înregistrate la cereale și zahăr. În martie 2025, indicele s-a situat la o medie de 127,1 puncte, comparativ cu 126,8 puncte în februarie 2025 și cu 6,9% mai mult față de martie 2024.
Creșterea de 3,7% a prețurilor la uleiuri vegetale a fost influențată de cererea solidă de import, înregistrându-se majorări la cotațiile uleiurilor de palmier, soia, rapiță și floarea soarelui. Comparativ cu martie 2024, prețurile la uleiuri vegetale au crescut cu 23,9%.
Pe de altă parte, prețurile la cereale au scăzut cu 2,6% față de februarie, iar prețul grâului a fost afectat de atenuarea temerilor legate de condițiile de recoltare în unele state exportatoare. De asemenea, prețurile la orez au înregistrat o scădere de 1,7% comparativ cu februarie, în urma cererii reduse de import.
Cotațiile la zahăr au scăzut cu 1,6% comparativ cu februarie, influențate de o cerere globală mai slabă și de condițiile meteorologice din Brazilia. În contrast, prețurile la carne au crescut cu 0,9% în martie, datorită eliminării focarelor de febră aftoasă din Germania.
FAO a menținut estimările pentru producția mondială de grâu în 2025 la 795 de milioane de tone și a îmbunătățit previziunile pentru producția mondială de cereale în 2024 la 2,849 miliarde tone metrice.