Scăderea prețurilor mondiale la alimente în luna mai
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o scădere în luna mai, datorită diminuării cotațiilor la cereale, zahăr și uleiuri vegetale, conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
În luna mai, indicele a avut o medie de 127,7 puncte, în scădere cu 0,8% față de luna aprilie, dar rămâne cu 6% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului anterior și cu peste 20% sub maximul istoric atins în martie 2022.
Scăderea prețurilor a fost influențată în principal de o reducere de 3,7% a prețurilor la uleiurile vegetale, cu o scădere semnificativă a prețului uleiului de palmier din cauza factorilor sezonieri din Asia de Sud-Est. De asemenea, prețurile la uleiul de soia au scăzut datorită livrărilor mai mari din America de Sud și a cererii reduse pentru biocombustibili.
Prețurile la zahăr au scăzut cu 2,6% față de luna aprilie, în contextul unor îngrijorări legate de perspectivele economiei mondiale și a cererii mai slabe din partea industriei alimentare și de băuturi. De asemenea, prețurile la cereale au scăzut cu 1,8%, în special datorită recoltei mari și livrărilor abundente de porumb din Argentina și Brazilia.