Piața de asigurări din România, de zece ori mai mică decât cea bancară
Piața de asigurări din România a demonstrat o reziliență remarcabilă, însă, conform declarațiilor lui Mihai Tecău, CEO al Omniasig Vienna Insurance, aceasta este în continuare de zece ori mai mică în comparație cu sistemul bancar, o situație care persistă de 20 de ani. Această afirmație a fost făcută în cadrul celei de-a VII-a ediții a Profit Financial.forum.
Tecău a subliniat importanța sectorului de asigurări, menționând că, în cazul unor calamități naturale, asigurările ar fi primele care ar răspunde. El a evidențiat rolul esențial al încrederii în acest sistem și a recunoscut că, deși piața este rezilientă, există necesitatea de a adăuga „puțin spice” pentru a atrage mai mulți clienți.
În ceea ce privește frecvența daunelor, Tecău a explicat că pe anumite linii de business aceasta este redusă, ceea ce duce la o mai mică interacțiune între clienți și companiile de asigurări. Acest lucru poate crea o percepție de plictiseală în rândul consumatorilor, care uită de importanța asigurărilor.
El a mai menționat că, deși s-au făcut progrese în ultimele decenii, industria de asigurări încă nu a atins potențialul dorit. Tecău a așteptat noi jucători pe piață, dar a subliniat importanța monitorizării comportamentului acestora.
Referitor la polițele RCA, Tecău a declarat că acesta este un sistem vital care oferă protecție în trafic, și a subliniat impactul pozitiv al acestei polițe asupra siguranței rutiere. El a menționat că piața de asigurări plătește, în medie, 5,2 milioane de euro pe zi, un aspect care ar trebui să fie comunicat mai bine publicului.
Pe segmentul RCA, Tecău a observat că piața a devenit profitabilă datorită ajustărilor de preț în funcție de nivelul de risc, subliniind astfel evoluția pozitivă a acestui domeniu în 2023.