Proiectul centralei în cogenerare din Titan, respins la finanțare UE
Proiectul construirii unei centrale noi de producție de energie electrică și termică în cogenerare pe gaze naturale în cartierul bucureștean Titan a fost respins la finanțare nerambursabilă de către Banca Europeană de Investiții (BEI), a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Solicitarea de finanțare a fost respinsă deoarece centrala Titan, închisă de mulți ani, nu respecta principiul BEI care impune demonstrarea existenței unei instalații poluante și ineficiente, care urmează a fi înlocuită.
Cu toate acestea, Burduja a subliniat că proiectul nu va fi abandonat, afirmând că „Proiectul se va face”. Potrivit ministrului, compania Titan Power SA, dezvoltatorul proiectului, are suficiente resurse financiare pentru a continua, fie din depozitele bancare existente, fie prin vânzarea unor participații la alte companii.
Valoarea totală a investiției pentru noua centrală este estimată la aproximativ 350 milioane lei, cu o speranță de obținere a peste 206 milioane lei din Fondul de Modernizare. Noua centrală va îmbunătăți alimentarea cu căldură și apă caldă în sistem centralizat pentru locuitorii din zonă și va întări securitatea aprovizionării cu electricitate a Capitalei, având o capacitate instalată electrică de până la 50 MW și termică de până la 40 MW.
Conducerea Titan Power SA a declarat că speră să demareze lucrările de construcție anul viitor, cu un termen estimat de finalizare în 2026 sau 2027.